Hallenbygden säger nej till nya riktlinjer för bygdemedel

Hallenbygdens föreningar nobbar Åre kommuns förslag om nya riktlinjer för bygdemedel. Det stod klart efter ett gemensamt möte på Allhuset den 19 februari där man enhälligt beslutade att inte acceptera kommunens förslag rakt upp och ner. Mötet ansåg att riktlinjerna borde omarbetas så att de stämmer med bygdemedels ursprung och grundtanke. Att bygdemedel ska utgöra en kompensation för de områden som påverkats av vattenkraftens utbyggnad. Som förslaget ser ut idag styrs bygdemedel mer över till att bli ett redskap för kommunens egna intressen och har ett ensidigt fokus på utveckling, ansåg mötet.

Beslutet föregicks av ett tidigare möte på Allhuset den 23 januari där kommunens näringslivssamordnare Helena Lindahl, tillsammans med landsbygdsutvecklaren Ulf Halleryd, presenterade förslaget. Det går i korthet ut på att varje bygdemedelsansökan ska poängsättas efter vissa kriterier och därefter få konkurrera med övriga ansökningar. Det som avgör poängsättningen är hur stort värde och för hur många ett bygdemedelsprojekt bidrar till, om det finns och i hur stor utsträckning det kan definieras vara en allmännytta, samt i hur stor utsträckning den som ansöker har kunskap, kompetens och kan visa en långsiktig plan för projektet. Högsta poäng ges om den som ansöker dessutom kan bidra med medfinansiering. Extrapoäng ges för den som bland annat kan visa att projektet bidrar till; naturvård, minskad miljöpåverkan, ökad integration, jämställdhet mellan könen, psykisk hälsa etc. Vägledande för Åre kommuns prioriteringar av bygdemedel är en framtagen vision; ”Tillsammans skapar vi en hållbar framtid för alla i storslagen fjällmiljö.”

Alla på mötet var överens om att det behövs ett regelverk för hur ansökningar om bygdemedel ska prioriteras, men såg inte att det förslag som kommunen nu gått ut med håller. Tvärtom ansåg mötet att förslaget har en för stor ensidig inriktning på utveckling där konsekvenserna av poängsättningen kan bli att små föreningar, framförallt i kommunens ytterkanter, kan få svårt att få bygdemedel över huvud taget. Därför sade Hallenbygden nej.   

Media gruppens viktigaste uppgifter är att informera bygden om vad som händer innan det händer. Har vi fått ut informationen innan har vi gjort vårt jobb. Naturligtvis är artiklar i övrigt också helt ok, men då ska de handla om det som har relevant betydelse för människorna i Hallenbygden. Gruppen arbetar på ideell basis. Gästskribenter är mer än välkomna att skriva. Anledningen till att vi i gruppen inte skriver under med namn är att vi jobbar solidariskt för bygden i ett arbetslag mer under mottot "en för alla, alla för en."Med andra ord, ingen nämnd och ingen glömd. Vi var sex stycken från början, är nu elva och kommer att bli fler. Du är också välkommen!
Kontakta oss om du vill vara med i media gruppen.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an