
”Orter och ställen”, scenisk läsning i Hallen
Estradpoesi har man ju hört talas om och även förtrollats av genrens celebritet, Bruno K. Öijer, men vad är scenisk läsning? Det fick jag och ett tiotal andra uppleva på Hallens bibliotek i Allhuset igår tisdag den 17 april 2018. Föreställningen var steg två i litteraturprojektet ”Orter och ställen”, skrivartävlingen som blev en antologi under redaktörerna Catarina Lundström och Theres K. Agdler. Innehållet i novellerna togs till en högre nivå i gestaltad läsning av skådespelarna Inga Onn och Gunnar Eklund från Estrad Norr. Man kan inte kalla det teater, eftersom Inga Onn och Gunnar Eklund i princip satt stilla på var sin stol men gester, minspel och tonfall skapade en speciell intimitet och koncentration som märktes på publiken.
Båthus med liten markplätt av Karin Härjegård handlar om ett kort och laddat möte på fädernegården mellan far och dotter, som valt ett liv i storstaden. Han har planerat att skriva över den stora skogsfastigheten och därmed ansvaret till dottern som inte har den minsta lust eller tanke på att ta det. I omnämnandet av ett par föremål anas ett våldsamt och tragiskt slut.
Tilde i Sanningens minut av Mi Edvinsson har inte funnit sig tillrätta hundra mil från sin födelsestad Lund. Det var fem år sedan hon var där för att begrava sin mamma och nu klagar hon: ”Nu blommar tulpanerna i Skåne!” I Jämtland är det kallt och snön ligger kvar. Den dramatiska höjdpunkten är ett tågmöte med en jobbig kvinna som öser på med fördomar mot sörlänningar som inte vet hur en riktig vinter ska vara. Den norrlandsnationalism som faktiskt existerar dyker upp här. En verkligt hemlös man hjälper Tilde att komma en bit på väg i vad som krävs för att känna sig hemma.
Bränd boll är en dialog mellan den som farit, återkommit, och den som stannat kvar. Susanne Kvarnlöfs tema är hur vi formas av miljö och omständigheter. ”Alla behöver andra för att växa.” Vad har nysvenskarnas ankomst betytt?
Anders Franks text med det märkvärdiga namnet Kryckkyrkan i Börön framförs som en monolog av Gunnar Eklund. En gammal man är på väg för att få bot för sin onda fot genom vattnet i en helig källa. Han är klädd som en pilgrim och tror att allt har en mening. Bilen är parkerad på långt avstånd och mobilen är oviktig. Gubbens inre och yttre kamp är den mellan ande och materia. Spännande.
En författare är närvarande, Bengt Månström, som skrivit novellen Hej Pappa! I det tänkta och retroaktiva samtalet på Brunflovägen blandas de vardagliga detaljerna, kaffet, kakan och klockan från Domus med minnen från resor och utflykter. Allt de där händelserna var väl egentligen livet? Ett filosofiskt samtal med en död far.

Bengt Månström

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?