Foto: 321an

Storsjöodjuret

Veckans stafettgäst:  Erik A Egervärn

Nu har jag suttit ner vid fikabordet och haft en väldigt intressant intervju med vår första stafettgäst Erik. Då stafetten har temat Storsjöodjuret så fick Erik här chansen att berätta sin observation av detta fenomen.

”En sommarkväll i andra delen av Juli för ca 10 år sen satt jag ute på vår inglasade altan och läste en bok och tittade ut över Storsjön som var alldeles spegelblank. Jag tittar bort mot flaket, plötsligt ser jag något som rör sig vid Utöarna. Det liksom piskar i vattnet, jag går in och hämtar fruns tubkikare för att titta närmare på detta. Jag zoomar in och kan då utesluta både det ena och det andra. Det är inga fåglar som leker som jag först trodde. Men vad kunde det vara? Det var som vattnet kokade, för att sedan tonas ned. Denna process upprepades 2-3 ggr och höll sammanlagt på i runt 5 till 6 minuter. Jag ropade på min fru för att visa henne vad jag just sett. Då ser vi hur en svallvåg rör sig från flaket ut på Storsjön för att sedan försvinna.

En förklaring till detta då? Forskarens förklaring är en större mal, fåglar (vilket jag just uteslutit) gasutsläpp osv.

Medans min förklaring är Kryptozoologi ( Läran om ännu inte upptäckta djurarter). Nåt finns i Storsjön som det inte finns någon bra förklaring till, så enkelt är det”

Erik A Egervärn är med i styrelsen i 2 föreningar för Storsjöodjuret.

*Föreningen Storsjöodjuret är en Jämtländsk förening där ordföranden heter Göte Norlander.

*SSV (Samfundet Storsjöodjurets vänner) finns på Uppsalas universitet, där ordföranden heter Stefan Halvarsson. I SSV anordnas en årlig kongress, förra året i Svenstavik på Öster Hoverberget där det finns en observationskamera. Ica-handlaren Kurt Jonsson är den ansvariga för denna observationsplats.

I denna förening har det utsetts observatörer för olika platser runt sjön och varje år delas ett diplom ut till den/de personer som gjort något förtjänstfullt.

Jag frågade Erik vem han ville lämna över stafettpinnen till och vem han valde får ni se nästa vecka.

Skribent, fotograf och allt-i-allo på 321an.se.
E-post: emelie@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Storsjöodjuret

 1. Det fanns en tid då det var knepigt att få folk att berätta om sina iakttagelser av det fenomen vi kallar Storsjöodjuret. De ville inte riskera att bli betraktade som halvgalna. Det är en annan tid nu, kanske beror det på att aktade och synnerligen trovärdiga ”kulturmän” som Erik Egervärn och Evert Festin har vittnat? Bara en tanke.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an