Konstnären har skapat ett Årekommun-träd som talar ett tydligt språk.

Britt kommenterar Po Tidholms ”Resten av Sverige”

Ta till exempel byarna Kall och Hallen i Åre kommun som kämpat för att behålla skola och äldreboende och vunnit. Konstnären Rolf Kjellberg har i bild visat hur livskraftiga och blomstrande just de grenarna är på Åreträdet.”

Nu har vi sett två avsnitt av Po Tidholms program Resten av Sverige och ett återstår. Vad ska det bli av landsbygden som avfolkas alltmer? Vad ska folk leva av och hur ska den en anständig service upprätthållas?

Frågorna har ställts och svaret gavs av en statsvetare: Enligt marknadslogikens lagar måste några orter slås ut och dö. Samtidigt har det visats att Norge har ett annat sätt att förhålla sig till problemet. Där har man politiskt bestämt att hela Norge ska brukas och därmed jämt. Och ingen säger att Norge är en sovjetstat trots att man fattar politiska beslut som tyglar marknaden. I Sverige har det i åratal tjatats och ibland har våra riksdagsmän motionerat om att åtminstone vattenkraftskommunerna skulle få behålla skattepengarna. Det har aldrig gått att få gehör för i Riksdagen. Landsbygdsminister Bucht tycker inte heller att det är så viktigt. Det blir orättvist tycker han och hänvisar i övrigt till en utredning om landsbygdens vidare öden.

Nu när Regeringen utan att inhämta folkets gillande bestämt att länsindelningen radikalt ska förändras och ritat in ett Stornorrland har det visat sig att det finns mer än ett embryo till uppror. Vi kräver nu med stöd av en namninsamling att en folkomröstning ska hållas, vilket borde vara helt självklart. Utan förankring kommer det aldrig att bli bra och så stora beslut bör inte fattas mellan valen. Det borde verkligen sittande Regering begripa. Margareta Winberg som naturligtvis vill lyda order, erkände motvilligt att det gått väldigt snabbt och tog emot namninsamlingen.

Nu har vi ännu inte sett det tredje avsnittet av Po Tidholms program men jag tycker han borde ha balanserat negativiteten och uppgivenheten med några positiva exempel. Ett sådant är just kraften i gräsrotsaktivism. Ta till exempel byarna Kall och Hallen i Åre kommun som kämpat för att behålla skola och äldreboende och vunnit. Konstnären Rolf Kjellberg har i bild visat hur livskraftiga och blomstrande just de grenarna är på Åreträdet.

Skördefest och öppna gårdar. Gastronomi- och kulturvecka. UNESCO Creative Cities. Aktiviteter som bygger på samarbete mellan institutioner och eldsjälar. Nättidningen där jag skriver nu är också ett exempel på landsbygdsaktivism. PO Tidholm kunde ha uppmärksammat den.

Andra delen fokuserade på bilden av Norrland och oss som bor här, i filmer, t ex Jägarna, Masjävlar och Såsom i himmelen. Vi är allmänt töntiga och bakom och framför allt männen är antingen tystlåtna eller våldsamma alternativt laglösa och bidragsfuskare. Vår egen länsteater har bekräftat bilden. I pjäsen ”Fusbrännaren” utmålades vi även som försäkringsbedragare och ”Potatishandlaren” visade upp den gängse norrlänningen som älgjägare och snusare.

Kjell Sundvall försvarade sina filmer med att detta finns också och då får man väl gestalta även den kulturen.

Knepigt nog har det inte hörts någon kritik från norrländska män om hur de skildras i konsten. Det finns en massa män som sjunger i kör, målar, skriver poesi och spelar amatörteater, varför finns de inte med? Jag har helt nyligen recenserat novellsamling och en antologi, där lokala författare publicerat sig. Både män och kvinnor naturligtvis men ett bevis på att den bild som visats på film är ensidig och felaktig.

Kanske är motståndet mot Stornorrland början till ett större uppror som handlar om kolonisering, gruvnäringens framfart på bekostnad av samernas rättigheter och miljöhänsyn.

Av PO Tidholms beskrivning har vi förstått att inget politiskt parti ser någon vits med att lyssna till oss eftersom vi är så få. Vi ska bara hålla käften och dö lugnt och stilla. Kanske inte. Vi får väl se!

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

5 kommentarer till Britt kommenterar Po Tidholms ”Resten av Sverige”

 1. Mycket bra inlägg Britt. Hoppas också att vi får se de goda exemplen i sista programmet.

 2. Tack! Gräsrotsaktivism är vår enda möjlighet.

 3. jag läste en kommentar på Hallens anslagstavla. ¨Skrivaren menade att goda exempel bara hindrar verkliga politiska beslut. Vi behöver ändå bli bekräftade och beskrivna på ett balanserat sätt, inte bara negativt. För att hålla oss glada och stridslystna och därmed tvinga fram beslut.

 4. När man är journalist verkar det som om man ofta vill vinkla artiklarna så att det negativa lyfts fram!

 5. Efter att ha sett sista delen av Resten av Sverige kan jag sammanfatta läget. I Norge är alla fullkomligt överens om att Norge är ett avlångt landsbygdsland med ett par storstäder. Alla politiska beslut fattas därefter.I Sverige är den politiska uppfattningen och styrningen sedan länge att Sverige består av de stora städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Däremellan en massa onyttig landsbygd som ska dö. Just nu har vi en landsbygdsminister som låtsas att ingen konflikt finns och en statsminister som på olika hjälper till att påskynda urbaniseringen. Dessa herrar har ingen vilja att se landet på något annat sätt.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an