Fjällräddaren Johan Jonsson Foto: Fredrik Wedin

Sex snabba frågor till fjällräddaren Johan Jonsson

Johan Jonsson känner många igen från Bydalsfjällen där han till vardags arbetar, men han har även ett lite ovanligare jobb som fjällräddare.

Hur kommer det sig att du blev fjällräddare?

Johan – Oviksfjällens fjällräddningsgrupp frågade mig om jag var intresserad av att bli fjällräddare. Jag har under större delen av mitt liv jobbat i fjällvärlden och vistas även mycket i den miljön privat. För att kunna bli fjällräddare är lokalkännedom en viktig faktor och det var troligen en orsak varför jag blev tillfrågad.

Vad har ni för utbildning?

Johan – För att bli fjällräddare måste du genomföra och bli godkänd i en rad olika utbildningar. Först går man en grundutbildning i polisens regi som till största del består av sjukvårdskunskap och första hjälpen. Sedan går man fortsättningskurser i exempelvis lavinkunskap, eftersök samt handhavande av polisradio m.m. Sedan har vi hela tiden övningar där vi upprepar det vi har lärt oss. När en utryckning väl kommer så gäller det att allt fungerar som det ska.

Hur mycket övar ni?

Johan – Vi har två stora övningar per år, en vinterövning och en sommarövning. Under resten av året har gruppen flera mindre övningar för att hålla kunskap och färdigheter aktuella. Jag tillsammans med Rikard Svedjesten fungerar även som insatsledare för fjällräddningen i vårt område. Vi genomför därför även övningar för att träna på sådant som kan uppstå i den rollen.

Om det är utryckning i full snöstorm och man inte ser handen framför sig, blir du aldrig rädd?

Johan – Har aldrig blivit rädd för vädret eller känt någon större fara för mitt eget liv. Däremot har det hänt att man blivit desorienterad och inte har haft full kontroll på vart man befinner sig. Vi är alltid minst tre fjällräddare som ger oss ut så det ordnar sig alltid till slut.

Ge några exempel på vad det kan vara som hänt för att ni ska rycka ut?

Johan – För att vi ska rycka ut så måste situationen vara akut och man når oss via larmnumret 112. Varje utryckning är unik och har nästan alltid något nytt överraskningsmoment som måste övervinnas. Det kan vara allt från personer som blivit sjuka eller skadade och snabbt måste komma till vård till människor som gått vilse eller blivit överaskade av dåligt väder. Det kan även vara enklare fall som att någon har glömt att ta med sig sin nödvändiga medicin. Vi har då bistått personen så att situationen inte ska bli allvarlig.

Vad ska man absolut inte glömma om man ska ge sig ut på fjället?

Johan – Det är inte alltid mobiltelefonerna fungerar långt ute på fjället så berätta alltid för någon vart du tänkt bege dig. Berätta gärna även vilken väg du tänkt ta, för om något oförutsett inträffar så är det lättare för oss fjällräddare om vi har en aning om vart vi ska börja söka. Vädret kan förändras snabbt i fjällen så ta alltid med kläder för värsta tänkbara scenario.

 

Fakta/ Fjällräddningen

– Det finns ungefär 400 fjällräddare, fördelade över ett 30-tal enheter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.
– I Jämtland görs ca 100-130 utryckningar per år.
– Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 och 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår från.
– Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är förbjudet.
– Alla fjällräddare genomgår en grundutbildning hos polisen där de bland annat får lära sig grunderna i terräng-, snö- och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.
– All räddningsverksamhet i Sverige är grattis, så även fjällräddningen.
– Fjällräddarnas uniform är röd med reflexer och texten Fjällräddarna.

Denna artikeln publicerades ursprungligen i decembernumret av 321an.se Magasin.

Fjällräddningen når man via larmnumret 112 (vid akuta fall)

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an