Skolbacken tillhör vägföreningens ansvar, nu restaurerad! Foto Kent Livendahl

Ojämlikt vägansvar i kommunen

Enligt tjänstemän på kommunalkontoret i Järpen, är den politiska viljan att ”där detaljplanen (tätorter) medger ska lokala vägföreningar ta över ansvaret för alla våra kommunala vägar”.

I tätorterna Järpen, Åre och Duved är det dock fortfarande kommunen som ansvarar för vägnätet och sköter plogning och sandning. I Mörsil, Undersåker och Hallen har samfälligheter bildats och lokala vägföreningar fått ta över ansvaret. 321an tog kontakt med Tobias Hammarberg, tjänsteman på Åre kommun, och han menade att den politiska viljan är att ”där detaljplanen i tätorter medger ska lokala vägföreningar ta över ansvaret för alla våra kommunala vägar”. Enligt Hammarberg har redan detta jämställdsarbete påbörjats delvis både i Järpen och Åre. Detta för att man så småningom ska nå mer rättvisa hur vägnätet ska skötas i kommunens tätorter. Hur det än är så betalar vi samma skatt var vi än bor i kommunen och borde ha samma service på alla orter vad gäller plogning och sandning mm. (driftunderhåll).

Hallens Vägförening ansvarar för ett nät av mindre vägar inom Hallen, Ytterhallen och Bynom; Högenvägen upp till ”Hedins”, Bryggvägen inklusive Hamnvägen, Bjurgatan, Jannevägen, Skolbacken samt övriga småvägar inom skolans område. Ytterligare Ol Jonsvägen upp till Byriset där Elsie och Lennart Olofsson bor. Dessutom vägen mellan Jannevägen och Bjurgatan och vägen till Återvinningsstationen samt vägen till Vattenverket som också betjänar Hallens Båtklubb. Detta blir totalt en sträcka på ca 4,2 km. Kanske har ni, som trafikerar Bjurgatan, Jannevägen och Skolbacken i Hallen noterat en upprustning av dessa vägar? Alla investeringar som nu genomförts, byte av vägtrummor, beläggningsarbeten mm har samtliga finansierats med bygdeavgiftsmedel och administrerats av Hallens vägförening.

Då Åre kommun 2013 överlämnade allt ansvar för ovan nämnda vägnät i Hallen bestämdes på föreningens årsmöte 2014 både att man skulle utdebitera delägarna årsavgifter som ska täcka driften (plogning, sandning mm) och lämpliga belopp. Utdebitering enligt ovanstående sker alltså årligen och totalt betalar medlemmarna in ca 160,000 som enbart täcker löpande driftskostnader såsom plogning, sandning, dammbindning och hyvling av grusvägar.

Investeringar som nu genomförts typ byte av vägtrummor, beläggningsarbeten etc. har finansierats med Bygdeavgiftsmedel och administrerats av Hallens vägförening. Totalt har föreningen under åren 2013-2015 erhållit sammanlagt 784,000 kr som till största delen nu förbrukats till reparation och upprustning av vägarna.

Dagens vägförening startade någon gång i början av 80-talet och under ett fåtal år debiterades det ut kostnader till delägarna på samma sätt som idag. I samband med en förrättning som genomfördes av Lantmäteriverket då, fastställdes de gränser som idag gäller för Vägföreningens ansvarsområde.

År 2013 bestämdes definitivt av Åre Kommun att from 2014 skulle Hallens Vägförening själv ansvara för detta vägnät både ekonomiskt och driftsmässigt. Föreningen sköts också av en lokal styrelse vars medlemmar arvoderas blygsamt med 1,000 kr per år.

 

Börje Jakobsson, kassör i Hallens vägförening är nöjd med vägreparationerna!

Börje Jakobsson, kassör i Hallens vägförening är nöjd med vägreparationerna!

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an