Linus Jämting och Linda Ottosson berättar hur det var å deras nobelmiddag!

Nobelbankett med högstadiet i Hallen UPPDATERAD

Förord
Vi på 321an vill gärna ha ett samarbete med skolorna. När nu högstadiet i Hallen skulle ordna en Nobelbankett var det ett bra tillfälle att be elever att berätta om detta. Vi skickade dit mig, Kent Livendahl, att dokumentera med kameran och två elever, Linda Ottosson och Linus Jämting, lovade att skriva om evenemanget. Här är Linda Ottossons reportage och förhoppningsvis kommer så småningom ännu ett från Linus.

Nobelmiddagen för högstadie-eleverna i Hallen 2015/12/10
Innan Nobelmiddagen var jag jättetaggad för det skulle bli jättekul. Det var en bra idé av vår SO-lärare Sten Appeltofft som kom med förslaget att vi skulle ha en Nobelmiddag.

Sten är jättebra för han inspirerar oss mycket, som att vi t.ex. kunde fixa Nobelmiddagen med hjälp av föräldrar istället för skolan som inte ville vara med och anordna.

När skoldagen är slut springer hela klassen ut ur klassrummet med iver i benen inför Nobelmiddagen.

Vi ska fixa oss, klä upp oss och göra oss fina. Jag stannar i Hallen med några tjejer Ida, Ronja , Emma och Julia. Vi sminkar oss, skrattar och klär på oss våra balklänningar. När vi är fina och uppklädda börjar middagen snart. Vi går in i Hallgården, och där står det redan klasskompisar och skolkamrater, jättefina och uppklädda. Vi går uppför de stora stentrapporna och där serveras de drinkar, saltapinnar och chips. Nu minglar vi och pratar om vad gott det är vad fina alla är och vad fint dom har fixat. Portarna öppnas och där står dom tjusigt uppdukade borden. Det är bordsplacering. Mannen eskorterar kvinnan till bords som en riktig gentleman.

Förrätten serveras: det är laxpaté som serveras med en brödskiva, sallad samt dressing och lime.

Måns ställer sig upp och håller ett välkomsttal när alla har fått sin förrätt. Han sätter sig och middagen fortsätter.

Till varmrätt serveras köttfärsbiff med ugnstekt potatis och rödvinssås och sist  men inte minst efterrätten som är en Jämtlandstårta med en nobelmedalj av choklad.

Middagen avslutades med att Julia och Emma håller ett tacktal, tackar alla som har ordnat den här kvällen och ger dom medaljer och priser i form av choklad och blommor. Ett stort tack till sexorna som serverade och till föräldrarna för den goda maten.

Under hela middagen är de underhållning i form av elever som berättar om nobelpristagare, läser dikter och fina tal. Efter middagen är det dans i idrottshallen.

Det var en jättekul kväll och ett minne för livet.

Text Linda Ottosson
Foto Kent Livendahl

 

Hej, mitt namn är Linus Jämting och jag går i klass 9 i Hallens kyrkskola.

Den 10/12 var vi på Hallgården på nobelmiddag. När vi kom dit runt klockan 18:00 så fick vi en god fördrink med hallon i och sedan började vi att mingla med vänner och lärare.

Runt klockan 19:00 blev vi insläppta i Gillesalen och vi fick hitta vår bordsplacering och kolla omkring vilka vi skulle få spendera aftonen med. Det var en seriös middag som skulle likna den riktiga middagen så mycket som möjligt och därför var vi utplacerade som varannan tjej och varannan kille. Killarna fick skjuta in stolen åt sin bordsdam och sedan servera måltidsdryck åt henne.

Efter en stund kom förrätten in, det var en brödskiva med laxpaté och grönsaker på. En bit in i förrätten läste värden upp välkomsttalet och uttryckte sin ära till Alfred Nobel. Efter jag och några andra elever hållit tal så kom servitörerna och servitriserna, som i detta fall var klass 6, och hämtade våra fat.

Vi fortsatte att prata med våra bordskamrater och efter en stund fick vi våra varmrätter. Varmrätten bestod av ugnsgratinerat potatismos med köttfärsbiffar och rödvinssås och lite rotsaker på sidan. Efter några fler tal dukades varmrätten bort och efterrätten fördes in.

Efterrätten var en tårta i Jämtlands färger toppad med en maräng, choklad och ett sockerflarn. Efter att vi suttit frestade ett tag så fick vi till sist börja äta av den tjusiga efterrätten. Efter att vi ätit upp våra tårtbitar så höll värdinnan tacktal till alla som medverkat och delade även ut blommor och andra gåvor. Efter att all mat var uppäten så avslutades kvällen med dans i gympasalen.

Det var en mycket trevlig kväll med mycket prat och god mat. En till sak som var trevligt med kvällen var att man fick vara uppklädd och känna sig lite extra fräsch.

Text Linus Jämting
Foto Kent Livendahl

Gästerna minglar före middagen! Foto Kent Livendahl

Gästerna minglar före middagen!
Foto Kent Livendahl

 

Initiativtagaren Sten Appeltofft och inbjuden skolpersonal. Foto Kent Livendahl

Initiativtagaren Sten Appeltofft och inbjuden skolpersonal.
Foto Kent Livendahl

 

Linus Jämting och Linda Ottosson, skribenter. Foto Kent Livendahl

Linus Jämting och Linda Ottosson, skribenter.
Foto Kent Livendahl

 

Sexorna serverade! Foto Kent Livendahl

Sexorna serverade!
Foto Kent Livendahl

 

förrätt

Förrätten serverades: laxpaté med en brödskiva, sallad samt dressing och lime. Foto Kent Livendahl

varmrätt

Till varmrätt serveras köttfärsbiff med ugnstekt potatis och rödvinssås! Foto Kent Livendahl

 

Efterrätten var en Jämtlandstårta med en nobelmedalj av choklad! Foto Kent Livendahl

Efterrätten var en Jämtlandstårta med en nobelmedalj av choklad!
Foto Kent Livendahl

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Nytt nummer av Händer i Hallenbygden

  Läs det senaste om Hallenbygden! Tryck här för att läsa. Rubriker i detta nummer:Nya bostäder i HallenDags att söka bygdemedelTankar om älgjaktFinfrämmande i bygden

 • Sommarprogrammet 2022

  Ett späckat sommarprogram med aktiviteter i och utanför bygden. Klicka här för att läsa! Trevlig sommar och läsning!Önskar vi i Redaktionen

 • Sommarinformation till Hallenbygden

  Trots att biblioteket i Allhuset i Hallen kommer att vara helt stängt för semester mellan den 27 juli till och med den 17 augusti och i övrigt öppet enbart onsdagar […]

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

 • Nationaldagsrabatt på Qstar i Hallen

  Nationaldagsrabatt Den 6:e juni 2021 sänker vi priset på bensin, diesel och E85 med 25 öre/liter*. Priset gäller endast för dig som är kortkund hos Qstar/Bilisten/Pump och tankar med ditt […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an