Merit Hemmingsson. Foto Kent Livendahl

Merit med brass fyllde Hallgården

Igår, 5 maj, var det fullsatt på Hallgården när Merit Hemmingsson gästade hembygden! Med sig hade hon sina spelkamrater från Gotland, en orkester med nio skickliga musiker.

Det var blåsare men bandet kompletterades med en kontrabasist och en trummis. Programmet var väl genomtänkt och bestod bl.a. av polskor (Lapp-Nils m.fl.), vallåt från Orsa, Östersunds och Leksands brudmarscher, melodier från Merits nyligen släppta skiva Hommage till Jan som är en hyllning till Jan Johansson, en låt efter ”Byss-Kalle och signaturmelodin till TV-serien ”Hem till byn”. En eloge även till de härliga arrangemang och solon som flera av blåsarna och naturligtvis Merit själv presterade! Med Merit på sin hammondorgel och sitt, enligt egen utsago, ”ylande” i mikrofonen, förförde hon med sin orkester publiken från första stund. Hennes mjuka men fasta grepp om åhörarna blev allt tydligare i andra halvlek, och mynnade ut i en jublande avslutning då hela publiken stod upp när jämtarnas nationalsång framfördes.

Under stående ovationer tackade Merit ödmjukt med orden: Tack för att ni kom!

Arrangören Kerstin Örbo, representerande Västra Jämtlands teaterförening, tackade med orden: ”Ljuset kommer från väster” och alla i orkestern fick varsitt Åre-ljus.

I pausen var det elever i Hallens skola som gjorde goda affärer till sin skolresa.

Lyllostar alla östersundsbor som imorgon 7/5 på Gamla teatern får njuta av Merit och gotlandsmusikanterna!

Nedan skriver Merit lite om sig sjäv:
Född i en liten bondby i Åre kommun. Jämtland. Musik-freak sedan jag kläcktes. Började med dragspel vid fyra och piano vid sju års ålder. Spelade mej igenom hela skol- och gymnasietiden i Östersund och tyckte plugget va pest. Mentalt var jag nån helt annanstans – i Musikens o Jazzens underbara värld.

Direkt efter studenten flyttade jag till Stockholm och hängde på Nalen mest varenda kväll. Min plan var att gå i Oscar Petersons jazzskola i Toronto, men istället lockade en manager mej att först åka över och plocka ihop ett band för att turnera i Sverige. Hastigt och lustigt åkte jag över till New York. Besökte jazzklubben Birdland nästan varje kväll och fick bl.a. sitta in med Miles Davis´ band på Village Vanguard. Både Joe Zawinul och Lalo Shifrin gav mej lektioner. Jazz, jazz och åter jazz… I New York bildade jag ett band med fyra kvinnliga svarta musiker på altsax, trumpet, bas och trummor och mej själv på piano. Vi turnerade i Sverige drygt ett halvår, ”Merit H. And her Girl Stars”. Lämnade jazzscenen och mötte sedan Hammond B3. Det blev Kärlek vid första ögonkastet, och på den vägen är det. Min första skiva gjordes 1967 med mitt band Meritones. I början av 70-talet spelade jag in tre album med tolkningar av svensk folkmusik, producerade av Bengt Palmers, som alla tre blev guldskivor, Huvva, Trollskog och Bergtagen och ett dubbelalbum med Beppe Wolgers, Det for två vita duvor. Det var något helt nytt då – att harmonisera o rytmisera gamla folklåtar i pop- och jazzdräkt. Samtidigt turnerade jag med ”Folkmusikgruppen” – orgel, fiolspelmän, bas och trummor. Denna period var en viktig milstolpe i mitt liv. Efter det utforskade jag mången oprövad musikalisk mark under åren, även med synthesizers.

Men på sistone har jag känt hur jag dragits tillbaka till rötterna och orgelspelandet igen. Ett samlingsalbum ”Merit – Queen of Swedish Hammond Folk Groove” med material från 1970-talet initierades av Ola Salo o Martin Axén i The Ark och släpptes 2005. Sedan kom albumet ”Touch” med kör, där grunderna spelades in på orgeln i Dala Järna kyrka.

Min förra platta ”EQ” släpptes i början av 2011, baserad på svenska folklåtar och eget material. Producerad av Tobias Fröberg. Inspelad i Sandkvie Studio i Visby.

 

Skivförsäljning efter konserten

DSC_0481

 

 

När Merit spelade jämtländska nationalsången stod publiken upp

facebook

 

 

DSC_0469

 

Kerstin Örbo och skolelever presenterar kvällens arrangemang

DSC_0452

 

Drag vid biljettförsäljningen!

DSC_0448

 

 

Fullsatt på Hallgården!

DSC_0444

 

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]

 • Lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan

  Välkommen till lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan den 22 juli kl 22:00 Andreas Renström, Vår nya kantor spelar fiol.vi får lyssna till texter och dikter om sommar och liv. Lions […]

 • Sommarprogrammet 2019 finns nu att läsa online

  Sommarprogrammet som delas ut till samtliga i hallenbygden samt även till turistbyråer och andra informations platser i Jämtland finns nu att läsa här: Sommarprogrammet 2019

 • Hyllad Storsjötrolling i Hallen

  Den artonde upplagan av Storsjötrollingen, som också var deltävling i SM är över. Segrare i SM-klassen där sju båtar deltog blev Team FIS från Färgelanda/Strömstad och i huvudtävlingen som totalt […]