Fredagen den sjätte februari signerade Martin Persson sin bok ”Prickskyttens tårar” på Karl-Ors Bua. Foto: Kent Livendahl

Martin Persson bokdebuterar (längre intervju)

Hallensonen Martin Persson är på dagarna lärare på Hallens Kyrkskola, nu debuterar han som författare med boken Prickskyttens tårar på Jengel Förlag.

I korthet, vad är själva handlingen i din bok?
– Tja, jag tycker baksidestexten beskriver handlingen rätt bra: ”Det är en vacker sommardag när en nyss frigiven fånge blir ihjälskjuten utanför Ersbodaanstalten i Umeå. Semestertider gör att den nyutexaminerade men mycket lovande polisassistenten Alexander Anaris tillsammans med sin äldre kollega Roger Backström kopplas in för att bistå kriminalkommissarie Per-Olof Löfberg och hans team av utredare för att lösa fallet.
Utredningsarbetet hinner däremot knappt börja förrän gärningsmannen slår till igen. Sambandet mellan morden är uppenbar, men en given gärningsman saknas, och det är bråttom att finna honom då tecken tyder på att han bara har börjat. Ett första spår leder dem till Sundsvall och Timrå innan ett fruktansvärt terrordåd i centrala Östersund för jakten vidare till Frösön och den jämtländska fjällvärlden…”

När skrev du första meningen och hur lång tid tog det innan du satte den sista raden i boken? Var det svårt att avsluta boken?
– Första kapitlet skrevs under ett par timmar natten den 11 augusti 2013. Sista meningen skrevs i slutet av december 2013. Därefter har jag gjort ändringar och tillägg vid ett par tillfällen, samt att boken har korrekturlästs av en professionell lektör i två omgångar. Den slutgiltiga versionen färdigställde jag juldagskvällen 2014. Det var inte svårt att avsluta boken. Jag visste redan när jag började skriva hur den skulle sluta.

Vad grundar sig boken på?
– I grund och botten vårt rättsystems katastrofala och totala haveri gällande vissa mycket grova brott, och funderingar kring vad som kan få en fullständigt laglydig person att ta lagen i egna händer.

Varför tror du att just Jengel antog din bok?
– Därför att såväl förläggaren som lektören direkt fastnade för det de fick läsa. Lektören läste de två första sidorna, varpå hon ringde upp förläggaren och sa: ”det här ska du ge ut”. Han höll med.

Kommer boken att finnas till försäljning i lokala bokhandeln, eller hur får man tag på den?
– Ja, men fram till den officiella releasen den 28 maj kommer boken endast vara möjlig att köpa via mig själv eller Jengel. Från och med den 28 maj kommer den finnas till salu hos bokhandlarna i Östersund (och övriga bokhandlare i hela landet förstås, om du säger till dem att ta hem boken), Ica Maxi i Östersund, hos nätbokhandlarna såsom Adlibris samt lokala butiker som väljer att ta in den. Kort sagt; vill du köpa boken kan du göra det var du än bor.

Kan det ibland vara svårt att finna lugnet i skrivandet då det finns barn i hemmet?
– Ja, så länge barnen är vakna blir det inte mycket skrivande, det är då ett som är säkert… Men som tur är har jag en underbar sambo som tar upp barnen på övervåningen när jag får ett skrivarryck. Det mesta av mitt skrivande sker däremot på kvällar och nätter när övriga familjen sover. Jag är lite av en nattuggla och behöver bara ett par timmars sömn.

Kommer du att fortsätta med skrivandet, eller tycker du att det räcker med en bok?
– Jag kommer absolut fortsätta med skrivandet. Jag har alltid tyckt om att skriva, har alltid haft lätt för att uttrycka mig i skrift och inom mig burit på en dröm om att en dag få publicera en bok. Och sedan en till. Och en till. Kort sagt har jag nog alltid närt författardrömmar. Nu har jag uppfyllt den första drömmen om att få ge ut en bok, så då är det bara att köra vidare.

Varför har du just valt genren Kriminalare?
– Därför det är här jag har mest att ge, känner jag. Jag är ett stort fan av bland annat den brittiske författaren Peter Robinson samt norske Jo Nesbø. Jag har läst allt de skrivit och i en pocketutgåvas extramaterial så säger Jo Nesbø i en kommentar att en av anledningarna till att han började skriva var för att han själv ansåg att ”det där kan jag göra bättre”. Så känner jag också ibland när jag läser vissa böcker. En kul detalj i sammanhanget är dessutom att både Peter Robinson och Jo Nesbø debuterade som 37-åringar. Likaså Jan Guillou och Liza Marklund. Behöver jag nämna att jag också är 37?

Är det svårt att kombinera skrivandet med annat, såsom jobb, familj och fritid?
– Ja, som jag sa tidigare så sker det mesta av mitt skrivande då barnen sover, det vill säga sena kvällar, nätter samt tidiga morgnar.

Var du nån gång nära att ge upp, eller fick idétorka?
– Nej, aldrig. Berättelsen fanns redan, mitt jobb bestod i att få ner den på pränt.

Vad händer nu för dig då boken är klar?
– Jag skriver på det tionde kapitlet av uppföljaren samtidigt som jag väntar på en knäoperation. Dagtid är jag antingen på skolan i Hallen där jag arbetar som lärare sedan snart tio år tillbaka, eller så är jag ute med skotern i renskogen.

När beräknas Prickskyttens tårar att släppas?
– Det officiella släppet sker 28 maj på Länsbiblioteket! Vill du inte vänta till slutet av maj går det däremot utmärkt att köpa ett exemplar via mig eller hos Jengel förlag redan idag.

Denna intervjun publicerades ursprungligen i 321an Magasin, vill du prenumerera så klicka här!

Skribent, fotograf och allt-i-allo på 321an.se.
E-post: emelie@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an