Lustträdgården på Bjurgatan

HELGLÄSNING | Eva Nilsson har ett brinnande intresse för trädgårdsodling.
– Man får vara utomhus mycket och fokusera på sitt intresse, säger hon. Hon berättar att ett starkt intresse för odling fanns med redan från barndomen, särskilt blommor intresserade henne.

Hon läser mycket om odling och växter och tycker det är oerhört intressant att följa växternas utveckling; man kan inte bestämma över dem, bara ge dem vissa förutsättningar.
Intresset har funnits hela tiden men utvecklingen och skapandet av en livsstil och trädgård tog fart på allvar först 2001. Innan dess var hon sjuk, en sjukdom som delvis satte stopp för trädgårdsodling. Problemet var då att magen hindrade henne att böja sig ner till exempel för att rensa ogräs (“vilket är det bästa jag vet”). Ibland kunde hon inte låta bli utan satt på marken eller en stol och rensade.
Under de senaste 15 åren har Eva lärt sig mycket av olika kunniga personer, som till exempel Larz Danielsson. Han gör till och med resor till Afrika och hämtar fröer och är mycket kunnig.

Eva bläddrar i en bok och förbereder en ny säsong med sin älskade trädgård. Foto: Anna Persson

Eva bläddrar i en bok och förbereder en ny säsong med sin älskade trädgård. Foto: Anna Persson

Många känner till att Evas stora intresse är odling i trädgård. Hon planerar trädgården så att det ska vara vackert med blomning så mycket som möjligt från vår till höst. Frågan är hur många som känner till vilken fantastiskt vacker trädgård hon har skapat. Kanske inte helt själv, hon får hjälp av maken Kenneth och dottern Ida. Ida har ärvt sin mors intresse och har en egen vacker trädgård i Hallen, inte långt från mammas. I trädgården finns även många intressanta växter och vackra buskar och träd. Valnötsträd, ek, hortensia, lavendel, buxbom och äkta fläder med mera. Äkta fläder vars bär man kan göra god saft på.

I januari börjar Eva med perenner som drivs upp inomhus i källaren. När man sår dessa är det inte säkert att de blir lika som moderplantan; och absolut inte om de kommer från en hybrid! Fröer man får från en hybridplanta kan ha helt andra egenskaper än växten de kommer från. För att vara säker på att de blir lika ska man i stället ta sticklingar som man sticker ner i jorden. Stickling är en avskuren/-klippt stam-, gren- eller rotdel av en växt, avsedd att stickas ned i jord, eller sättas i vatten, för att slå rot och bilda en ny planta. Vecka 10 är det dags att så ettåringar, tomater och gurka inomhus. I början av april sätts de ut i växthus med värme. Det här är upplysningar som många skulle vilja läsa i en trädgårdsblogg, skriven av Eva. Hon tycker själv att det kunde vara roligt med en blogg men behöver hjälp med tekniken för att skapa en.

”I trädgården finns även många intressanta växter och vackra buskar och träd”

Familjen Nilsson odlar också köksväxter. Då är det maken Kenneth som sköter om detta! Cirka 35–40 olika sorters ätbara växter som till exempel morötter, tomater, gurka, potatis, sparris, paprika, rödbetor, mango, fem sorters kål (vissa är även fina prydnads-
växter) med mera. När morötterna skördas, skalas och rivs de och läggs i lagom stora portionspåsar och fryses in. Hela vintern har familjen då färska morötter till middagen! Morötter skördar man långt in på hösten. Ett år, på prov, isolerade Kenneth morotslandet med isolermattor och kunde då skörda färska morötter på juldagen!

Eva visar runt i sim jungfrukammare där skott förvandlas till plantor som sedan ska sättas ut.

Eva visar runt i sim jungfrukammare där skott förvandlas till plantor som sedan ska sättas ut. Foto: Anna Persson

Eva, själv medlem av Trädgårds-amatörerna och Trädgårdsföreningen, beskriver familjen Nilssons förutsättningar sålunda:
”Vi har en trädgård på cirka 1200 kvadratmeter och lite inlåning av en allmänning. Den ligger 1 mil från Oviksfjällen i zon 6, och dessutom i nordsluttning, så förutsättningarna är som de är. Vi har bra mull och lerhaltig jord, det hjälper upp. När vi inventerade våra rossorter visade det sig att vi har lyckats med 70–80 olika sorter och bland dessa finns det flera som sägs klara högst växtzon 3. Även zonerna 4 och 5 klarar vi här. Vi har bestämt oss för att begränsa oss så gott det går till rosor, klematis, dagliljor, iris, alunrot, hostor och nävor.”
Hos Eva växer många sorters rosor, de växer bra och håller sig friskare här än söderut menar hon.

I sommar kommer det fler busslaster med trädgårdsamatörer och andra intresserade för att beundra Evas trädgård. Under Glamusikfestivalen får hon också besök av trädgårdsintresserade människor. Ibland kan hon också för en billig penning erbjuda färdiga plantor, överskottet av sina frösådda perenner.
– Jag kan aldrig låta bli att så alla frön jag har köpt och det blir alltid ett överskott. Tycker att det är lämpligt att sälja dessa billigt. Vill inte göra någon vinst, tycker att jag har allt jag behöver ändå.

ros

Arkivbild från Evas trädgård, en vacker ros.

eva4

Arkivbild från Evas trädgård.

blomma

Arkivbild från Evas trädgård

Foto: Kent Livendahl, Anna Persson och Eva Nilsson

Varsågod, detta reportaget bjuder vi på!

Denna artikeln publicerades ursprungligen i 321an Magasin, vill du prenumerera så klicka här. Nästa nummer har tema Båtliv och kommer ut veckan innan midsommar.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an