Foto: Hans Boström

Högstadiet blir kvar i Hallen

Många har tagit eftermiddagens besked om att högstadiet i Hallen blir kvar med stor glädje och lättnad. Håkan Toresson och Eva-Lena Blom (c) är båda glada över eftermiddagens besked men säger båda att bygden nu måste titta framåt.

En enig barn- och utbildningsnämnd beslutade idag att högstadiet i Hallen blir kvar och att upptagningsområden görs om så att barn från Mattmar kommer att gå i Hallen. Förskolan i Månsåsen blir kvar och utvecklas till en hel avdelning, förskolan i Hallen blir kvar med en förskoleavdelning, huruvida den kommer att flyttas till skolan ska utredas vidare. Förskolan i Mattmar kommer fortsätta att utredas och dess framtid beror på när och om en ny förskola kan vara klar i Mörsil.

En av dem som engagerat sig i kampen för att rädda skolorna är Håkans Toresson, hur känns det nu?
– Jag är slut och fantastiskt glad. Flera månaders anspänning har lättat. Men nu vilar ett stort ansvar i våra händer att förvalta det förtroendet vi fått. Vi måste göra verklighet att alla fantastiska idéer om utveckling av bygden som poppat upp under denna resan, säger Håkan Toresson som hoppas att många kommer till morgondagens stormöte på Hallen Grill och Café:
– Vi måste fira det här och börja arbetet med att utveckla bygden, vi har bollen i vår hand och nu är det vi som kan göra något bra av framtiden så att vi aldrig mer ska behöva slåss för att behålla den grundservicen som vi har, säger Håkan Toresson.

Beslutet att ha kvar F-9 i Hallen och förskoleavdelningar i både Månsåsen och Hallen fattades med bred enighet, barn- och utbildningsnämndens andra vice ordförande Eva-Lena Blom (c) som tillhör den politiska oppositionen nöjd med hur dagen blev:
– Det känns helt fantastiskt, nu kanske jag och många andra i bygden kan sova i natt, säger Eva-Lena som är glad att det till slut rådde enighet mellan blocken:
– Jag har velat hitta sätt att samverka mellan blocken, det är skönt att vi nu vet att skolan ska vara kvar men det finns många tuffa utmaningar. Som kommun måste vi fortfarande spara 20 miljoner kronor.
Precis som Håkan Toresson säger Eva-Lena Blom att det är viktigt att man inte lutar sig tillbaka och är nöjda nu, det stora arbetet ligger i att skapa långsiktiga förutsättningar för Hallenbygden att överleva:
– Skolans ekonomi måste går runt, vi kan inte gå back varje år. Det måste helt enkelt bli fler barn men behålla samma goda kvalitet. Vi måste börja tänka nytt, vi kan inte utkämpa en skolstrid var tredje år, det orkar inte vi som bor här i bygden. Nu måste vi skapa förutsättningar för att existerade skolstruktur ska utvecklas.

Fler barn är nyckeln till att skolan ska kunna finnas kvar och utvecklas enligt Eva-Lena Blom och då menar hon att kommunen måste investera i att bygga lägenheter så att de som vill flytta till Hallenbygden kan göra det. Hon nämner att många av de som arbetar på NordLock pendlar till bygden och här vill hon hitta lösningar för att få dem att bo i bygden. En annan möjlighet är att erbjuda platser för nyanlända:
– I Hallen och på skolan finns det fantastiska möjligheter till god integration, säger Eva-Lena Blom som är hoppfull för framtiden och även hon hoppas att många kommer till Hallens Grill och Café i morgon för att fortsätta arbetet som påbörjats:
– Jag tror att det är viktigt att vi sätter ihop en grupp som kan arbeta med att profilera skolan och förskolan, med en stark profil och hög kvalitet kan vi få människor att flytta hit för att skolan är bra.

Läs mer i andra medier:
Vändningen: Högstadiet blir kvar (ÖP)
Glädjebesked om skolan (LT)
Hallens skola räddas (SVT)

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Tillrättaläggande!!

  Igår, söndagen den 13 januari, publicerades av misstag en artikel här på Hallenbygdens webbtidning 321an.se med rubriken ”Fiskodling i Kall en stor miljörisk.”  En artikel, som vi efter granskning i […]

 • Dragning av Hallen-Oviken Lions Kalenderlotteri 2019

 • Dagens heta tips!

  Påminnelse om julgransplundringen på Månsåsens bygdegård i morgon söndag den 13 januari mellan klockan ett och tre. Musik av Ovikens spelmanslag. Kaffe med dopp. Lotterier. Dans runt granen med Anna […]

 • Nostalgi och tack för mig

  Hej alla läsare av webbtidningen www.321an.se  . Ändringar på gång! Undertecknad har nu sagt upp sig till den sista februari. Vem eller vilka som tar över efter mig är i […]

 • PRO Hallen firade in Julen med Jullunch och underhållning.

  PRO Hallen har haft sin sedvanliga jullunch på Bjurgården. Under tiden underhöll ”Olle Hemmingssons Trio” som består av Olle, Valter och Curt-Göran. 35 personer välkomnades med glögg och pepparkaka, och sedan […]

 • Vädret skiftar

  Vädret skiftar naturligtvis mellan olika år. Nyligen berättade P4 Radio Jämtland att danska meteorologer i sin långtidsprognos spådde följande: det är kallt ibland och däremellan kan det bli varmt och […]

 • Nyårskonsert i Ovikens gamla kyrka

  Ovikens kammarorkester och Oviken-Hackås kyrkokör med sina respektive ledare Bengt-Eric Norlén och Anders Nilsson visade upp ett gediget musikaliskt kunnande inför en fullsatt kyrka! Det väl genomtänkta programmet presenterades av […]

 • Gott Nytt 2019

  Gott Nytt År 2019! 321ans redaktion vill önska sina läsare en riktigt GOTT NYTT ÅR! Läser du detta så vet du att vår webbtidning www.321an.se finns kvar. 321an – Magasinet […]