Jonas Haggren satsar stort på sin föräldragård i Trappnäs. Målet är att försörja Storsjöbygden med grönsaker. Foto: Björn Dahlfors

Jonas satsar stort på grönsaksodling i Trappnäs

LÖRDAGSINTERVJU | Det ligger fortfarande kvar lite snö på marken i Trappnäs när vi hälsar på hemma hos familjen Haggren, och trots att tjälen ännu är ganska djup så gror det stora visioner om kommersiell grönsaksodling här på gården. Ett långsiktigt mål är att förse stora delar av Jämtland med grönsaker som vuxit i den jämtländska myllan.

Under 2014 utmanade Jonas och hans fru Linnea sig själva genom att försöka handla så mycket som möjligt från den lokala marknaden, om detta driver de bloggen Min bygd, mitt ansvar som fick en hel del uppmärksamhet i länets medier.
– Det var under vår utmaning som idén till verksamheten föddes, vi insåg att det mesta gick att hitta lokalt men det var svårare att hitta lokalt producerade grönsaker, säger Jonas som under detta läsår har kombinerat sitt arbete med att läsa kursen Gröna entreprenörer på Hola Folkhögskola.

Det märks att Jonas huvud är fyllt med idéer och kunskap och inne i hans provisoriska plantskola, som egentligen är hönshus, berättar han om gödning, jordtemperaturens betydelse, sorter, system, jordens PH-värde, kvävehalt och luftfuktighet. Från en bokhylla plockar han ner en pärm där varje grönsakssort har en egen sida med tabeller och fakta:
– Vid utplantering är det viktigt att jorden har rätt temperatur. Denna vitkål gror vid fyra grader medan den optimala temperaturen för att utvecklas är mellan 20–28 grader, berättar Jonas som efter det blandar till en omgång näringslösning bestående av slam från gårdens gamla gödselstack och vatten.
Medan reportern smaskar på goda bladgrönsaker passar Jonas på att fingra lite bland de olika växterna. Tomatplantorna har växt sig stora och grova, vissa har redan fått blomknoppar, rummet är varmt och fuktigt och en förstår att det är mycket att tänka på för att få en god skörd. Ur munnen på vår värd sipprar fakta, funderingar och kunskap ut, det är lätt att imponeras av hans intresse och passion.

Jonas Haggren är uppvuxen i Trappnäs och efter flera år i Stockholmsregionen har han nu flyttat hem, med sig hade han sin fru Linnea. Foto: Björn Dahlfors

Jonas Haggren är uppvuxen i Trappnäs och efter flera år i Stockholmsregionen har han nu flyttat hem, med sig hade han sin fru Linnea. Foto: Björn Dahlfors

Jonas och Linnea har bott i Jämtland i snart tre år, som grannar har de Jonas föräldrar och det är på Jonas hemgård som nu verksamheten växer fram. Under vår rundvandring på den gamla mjölkgården så kliver vi över rester från gårdens tidigare verksamhet och nyinköp till den nya verksamheten. På den gamla höskullen renoverar just nu Jonas ett växthus med konstruktion av limträbjälkar. Det är ett av två växthus som under våren och sommaren kommer att byggas upp på den idylliska gården som ligger med utsikt över Oviksfjällen och bara ett stenkast från Storsjöns strand.
– I nästa vecka kommer jag åka till Ocke och plocka ner ett växthus som vi köpt från handelsträdgården där, det är 200 kvadratmeter stort. Till det har vi även investerat i en varmluftskamin och belysning. Vi hoppas att vi ska kunna producera grönsaker hela året runt, berättar Jonas som planerar att ha igång de båda växthusen på totalt 400 kvadratmeter till sommaren och att kanske kunna sälja lite av produktionen redan i höst.
Att starta upp en verksamhet som den Jonas skissar på i huvudet kostar en hel del pengar och än mer arbetstid. Mycket av det som han köper är begagnat och på så vis kan han hålla nere kostnaderna för uppstart. Utöver växthusen så kommer odlingen även att ske på friland, idag har de cirka 3 000 kvadratmeter och redan i höstas odlade han ett tiotal kvadratmeter vitlök.
För framtiden ligger ännu större planer med fler växthus och fler kvadratmeter odlingsyta. Jonas pratar både om att anställa personal och att kunna förse stora delar av Jämtland med lokalt odlad mat.

När vi kommer in på hur de framtida skördarna från Trappnäs Gård ska nå ut till konsumenter så hoppas Jonas att odlingen kan finansieras genom att människor på något sätt investerar i skörden, antigen genom att köpa en viss procent av skörden eller genom att kunderna på något sätt finansierar hans lön genom ett slags abonnemang. Men han hoppas även på möjligheten att sälja sina grönsaker via de lokala butikerna.
– Vi riktar oss främst till den lokala marknaden, på sikt kanske vi även får till en liten gårdsbutik så att människor kan stanna till och köpa en låda grönsaker, säger Jonas som även berättar att han kommer att förädla en del av sin produktion i form av inläggningar och liknande. Redan ifjol blev rödbetsskörden så stor att han kunde sälja en del inläggningar. På sikt planerar han även för att komma igång med äggproduktion, men det kan ske först när hönshuset inte längre hyser plantskola.

I Jonas pärm finns allt noga dokumenterat. Foto: Björn Dahlfors

I Jonas pärm finns allt noga dokumenterat. Foto: Björn Dahlfors

Denna artikeln bjuder vi på, ursprungligen publicerades den i 321an Magasin i april 2015. Vill du läsa mer om vårt magasin eller teckna en prenumeration så klicka här!

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an