Gerd Eriksson vid vävstolen. Foto: Anna Persson

Hantverk som terapi på Bjurgården

I ett rum på Bjurgården i Hallen sitter tretton damer och handarbetar. De kallar det för Terapin och det viktigaste är inte handarbetet, utan gemenskapen. Den som håller i träffarna heter Gunvor Dumky och det är i Vuxenskolans regi som träffarna hålls. Alla som vill är välkomna att vara med.

Terapin är öppen tre dagar i veckan, måndag, tisdag och onsdag mellan 11.00 och 14.00, med fika eller lunch på Bjurgården. För att det inte ska bli så trångt så är byarna runt Hallen uppdelade på de olika dagarna. På måndag är det Månsåsens sida om Hallen, tisdagar är det Hallen och på onsdagar är det åt andra hållet från Hallen räknat, alltså Hammarnäshalvön och Ågårdarna. Sammanlagt är det ett 30-tal som kommer varje vecka.

Från vänster: Gunvor Dumky, Siw Öwre, Maj Lund och med ryggen  till Thyra Bergqvist. Foto: Anna Persson

Från vänster: Gunvor Dumky, Siw Öwre, Maj Lund och med ryggen
till Thyra Bergqvist. Foto: Anna Persson

De handarbeten som var igång när undertecknad hälsade på var till största delen stickning och några satt vid vävstolen. En satt även och tecknade. Det mesta som tillverkas på träffarna går till försäljning och de pengar som kommer in går till inköp av material till att tillverka nya saker att sälja. Några vill även göra saker till sig själva och får då köpa materialet till självkostnadspris.
Förutom att träffas och handarbeta så håller de en julmarknad varje år på Terapin, där säljs de saker som tillverkats under året och bröd som de bakat. Med andra ord så finns det mycket fint att titta på och handla där.
Vidare så anordnas varje år en bussresa för alla som är med på Terapin. Det brukar vara en tur över dagen, med stopp för lunch och fika. Denna resa är mycket uppskattad!
Jag hoppas att det kommer finnas någon sådan verksamhet när jag blir pensionär och att jag kommer ha möjlighet att vara med, för de som var med på Terapin idag hade roligt tillsammans!

Gänget samlat kring bordet mitt i lokalen. Foto: Anna Persson

Gänget samlat kring bordet mitt i lokalen. Foto: Anna Persson

Varsågod, denna artikeln bjuder vi på!

Denna artikeln publicerades ursprungligen i 321an Magasin, vill du prenumerera så klicka här

Anna Persson

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se