Jonas Haggren var tillsammans med sin fru Linnea på Ica Karl Ors bua för att få människor intresserade av att investera i deras företag. Foto: Linnea Haggren

Han vill finansiera växthus med lokalt kapital

Jonas och Linnea Haggren vill folkfinansiera sin grönsaksodling med lokalt kapital.

I Trappnäs planerar Jonas och Linnea Haggren för en stor grönsaksodling, under året har odlingen kommit igång på allvar och de har börjat leverera grönsaker till butiker och privatpersoner. För att färdigställa sitt växthus söker de nu finansiering via Åre Lokalkapital.
Igår fanns Jonas och Linnea på Ica Karl Ors Bua för att sälja grönsaker, presentera sin verksamhet och hitta finansiärer. 321an fick en pratstund med Jonas Haggren.

Hur gick gårdagens aktivitet på Karl Ors Bua? Hur många kom förbi och fick ni nya sponsorer?
– Det var många som kom förbi. En del för att prata att prata, många ville att köpa lite grönsaker, morötterna var populära. Det var även några som lovade att investera.

Hur funkar det med lokalkapital?
– Lokalkapital är en lokal crowdfunding (folkfinansiering) för lokala projekt. Ett företag som behöver kapital kan använda sig av Åre Lokalkapital och deras webbtjänst för att få bygdens människor att våga satsa lite grann var i sitt företag. Det gör att företaget blir mer lokalt förankrat och fler blir måna om att företaget skall gå bra. Samt att de som investerar får något tillbaka från företaget. Fler företag borde satsa på denna sorts finansiering, vilket då gynnar bygden då pengarna i större grad blir kvar i bygden.

Ni söker lokalkapital motsvarande 250000 kronor, vad ska ni använda pengarna till?
– För de pengarna ska vi slutföra växthusbygget vi har på gång. El och automation ska köpas och installeras, bevattning fixas och en pelletsbrännare sättas in i pannan. Vi ska även använda pengarna till slutföra vårt andra växthus och sätta på växthusplast.

Vad får de som investerar?
– De som investerar i vårt företag kan välja mellan flera olika alternativ från 100 kronor och uppåt. Beroende på hur mycket de investerar varierar avkastningen, men man kan bland annat få avkastning i form av grönsaker, ränta och en tackmiddag i växthuset när det är klart.

Vad händer om ni inte når önskat insamlingsmål?
– Då kommer vi tyvärr få låna upp summan från en bank, vilket gör att räntan som skulle ha kunnat gå till bygden går iväg till storbankerna.

Tror du att ni når målet?
– Bara viljan finns hos var och en, och att man ser nyttan av att kunna få lokalt odlade grönsaker. Jag tror att det kan vara roligare för människor att bidra när man vet vad pengarna går till. De som är intresserade är alltid välkomna att komma förbi oss och se vad vi gör. Även små bidrag är ett strå till stacken.

Läs också: Jonas satsar stort på grönsaksodling i Trappnäs

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Samtliga brandmän i Hallen säger upp sig i protest

  Samtliga 15 deltidsbrandmän i Hallen har sagt upp sig i protest mot de drastiska förändringar som Åre kommuns räddningschef Johan Blomé nyligen presenterat. Förändringar som räddningschefen baserar på statistik från […]

 • Åres Västra Storsjöbygd får tävla om statliga pengar.

  I början av 2018 kom förra regeringens landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Åre kommun för att presentera ett särskilt statsbidrag för åren 2018 – 2020. Det var en satsning som regeringen […]

 • Bli inte lurad av Bluff-Sms bedragarna

  Det skickas ut väldigt mycket bluff-sms just nu, där man påstår att ett paket till er har fastnat och man behöver “lösa” problemet. Om du ändå har drabbats av någon […]

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]