Jonas Haggren var tillsammans med sin fru Linnea på Ica Karl Ors bua för att få människor intresserade av att investera i deras företag. Foto: Linnea Haggren

Han vill finansiera växthus med lokalt kapital

Jonas och Linnea Haggren vill folkfinansiera sin grönsaksodling med lokalt kapital.

I Trappnäs planerar Jonas och Linnea Haggren för en stor grönsaksodling, under året har odlingen kommit igång på allvar och de har börjat leverera grönsaker till butiker och privatpersoner. För att färdigställa sitt växthus söker de nu finansiering via Åre Lokalkapital.
Igår fanns Jonas och Linnea på Ica Karl Ors Bua för att sälja grönsaker, presentera sin verksamhet och hitta finansiärer. 321an fick en pratstund med Jonas Haggren.

Hur gick gårdagens aktivitet på Karl Ors Bua? Hur många kom förbi och fick ni nya sponsorer?
– Det var många som kom förbi. En del för att prata att prata, många ville att köpa lite grönsaker, morötterna var populära. Det var även några som lovade att investera.

Hur funkar det med lokalkapital?
– Lokalkapital är en lokal crowdfunding (folkfinansiering) för lokala projekt. Ett företag som behöver kapital kan använda sig av Åre Lokalkapital och deras webbtjänst för att få bygdens människor att våga satsa lite grann var i sitt företag. Det gör att företaget blir mer lokalt förankrat och fler blir måna om att företaget skall gå bra. Samt att de som investerar får något tillbaka från företaget. Fler företag borde satsa på denna sorts finansiering, vilket då gynnar bygden då pengarna i större grad blir kvar i bygden.

Ni söker lokalkapital motsvarande 250000 kronor, vad ska ni använda pengarna till?
– För de pengarna ska vi slutföra växthusbygget vi har på gång. El och automation ska köpas och installeras, bevattning fixas och en pelletsbrännare sättas in i pannan. Vi ska även använda pengarna till slutföra vårt andra växthus och sätta på växthusplast.

Vad får de som investerar?
– De som investerar i vårt företag kan välja mellan flera olika alternativ från 100 kronor och uppåt. Beroende på hur mycket de investerar varierar avkastningen, men man kan bland annat få avkastning i form av grönsaker, ränta och en tackmiddag i växthuset när det är klart.

Vad händer om ni inte når önskat insamlingsmål?
– Då kommer vi tyvärr få låna upp summan från en bank, vilket gör att räntan som skulle ha kunnat gå till bygden går iväg till storbankerna.

Tror du att ni når målet?
– Bara viljan finns hos var och en, och att man ser nyttan av att kunna få lokalt odlade grönsaker. Jag tror att det kan vara roligare för människor att bidra när man vet vad pengarna går till. De som är intresserade är alltid välkomna att komma förbi oss och se vad vi gör. Även små bidrag är ett strå till stacken.

Läs också: Jonas satsar stort på grönsaksodling i Trappnäs

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
https://www.sca.com/skog

Senaste nyheterna på 321an.se

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]

 • Julmarknad i Hallen 2019

  Idag den 1a december var det julmarknad i Hallen. Det bjöds på både korv, kolbulle och stut runt över byn. Knallar stod och sålde sina hantverk och det fanns ett […]