Hallå där Linnea Haggren som är…

…en av initiativtagarna bakom helgens idéverkstad som ska arbeta med hur Hallenbygden ska utvecklas framöver. Lördagens idéverkstad på bygdegården i Månsåsen är en uppföljning på workshopen kring skolnedläggningarna som hölls den 3 januari.

Vad kommer dagen att handla om?
– Jo, vi kommer att höra vad som hänt med alla idéer som har kommit upp efter mötet i januari, grupperna ska berätta lite om vad de gör. Naturligtvis kommer det nya idéer under tiden också och de ska skrivas ner så vi inte tappar dem. Det viktigaste med dagen är att vi ska arbeta igenom några projekt som ska bli verklighet under året som ligger framför. Vi har gått från skolnedläggning till bygdeutveckling kan man säga.

Varför behövs det en idéverkstad om Hallenbygdens framtid?
– De andra skolstriderna liknade denna bla i det att det kom upp många bra idéer på vad man kan göra i bygden. Men till skillnad mot de andra skolstriderna kommer vi inte släppa bygdeutvecklingen nu när skolan är räddad. Jag vill inte behöva rädda skolan igen om två år, så vi måste öka underlaget för den. Då måste vi göra något vi inte har gjort förut, eftersom vi vill ha resultat vi inte haft förut. Idéverkstäder till exempel.

Vilka anser du är bygdens tre viktigaste framtidsutmaningar?
– Att få rätt person i rätt bostad, att alla har tillgång till den internetuppkoppling som de behöver, att vi har ett rikt kulturliv för alla åldrar. Får vi det på plats, faller mycket av det andra också på plats.

Varför ska man komma till Månsåsen på lördag?
– För att du behövs. Dina idéer behövs. Dina drömmar behövs. Din värld behövs, för ingen annan ser och hör de sakerna du ser. För att du är en del av Hallenbygden och utan dig saknas det viktiga pusselbitar.

Får vem som helst komma?
– JA! Detta är ingen föräldrafråga, detta är en bygdefråga. Bor du här eller vill bo här – kom!

Ni har gått ut med en enkät om bostadssituationen i Hallenbygden, berätta mer!
– För att hitta sätt att få rätt människor i rätt boende så måste vi ta reda på hur det ser ut idag och hur folk vill ha det. Sen följer vi upp enkäten med möten i byarna där vi pratar om vilken typ av byggnader, vilka tomter och hur många bostäder som är aktuella i varje by. Utifrån det kan vi kontakta arkitekter och byggföretag för att bygga, men inte förrän vi vet vad som behöver byggas och vart. Vi hoppas också få tag på de personer som vill arbeta aktivt med oss i detta.

Hur kommer ni gå vidare efter idéverkstaden?
– I den sista presentationen på dagen kommer alla grupper att få berätta vad de ska göra, vad de behöver för att kunna göra det och när det blir. Jag räknar med att 321an kommer att rapportera om redovisningen, så att ni kan läsa det här. Vi kommer också följa upp alla initiativ med en idéverkstad till i oktober. Planen är att ha två-tre idéverkstäder per år, för att inte tappa alla fantastiska idéer och allt engagemang som finns i bygden.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
https://www.sca.com/skog

Senaste nyheterna på 321an.se

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]

 • Lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan

  Välkommen till lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan den 22 juli kl 22:00 Andreas Renström, Vår nya kantor spelar fiol.vi får lyssna till texter och dikter om sommar och liv. Lions […]

 • Sommarprogrammet 2019 finns nu att läsa online

  Sommarprogrammet som delas ut till samtliga i hallenbygden samt även till turistbyråer och andra informations platser i Jämtland finns nu att läsa här: Sommarprogrammet 2019

 • Hyllad Storsjötrolling i Hallen

  Den artonde upplagan av Storsjötrollingen, som också var deltävling i SM är över. Segrare i SM-klassen där sju båtar deltog blev Team FIS från Färgelanda/Strömstad och i huvudtävlingen som totalt […]