2015 års upplaga av skriften Hallen och Marby

Debatt: Vad har hänt med Hallen/Marby-krönikan?

Med tiden har den ändrat karaktär. Den beskrivning av händelserna i kommundelen och församlingen som var dess signum i de första utgåvorna går inte längre att känna igen i den nya utformningen.

Årets upplaga är, förutom förteckningen över födda, döda och vigda, en bättre kopia av tidningen 321an. Karaktären bygdekrönika är obefintlig.
De fina dikterna m.m. platsar inte i denna skrift. Vi kan dessutom konstatera att vissa händelser har tappats bort, Av glömska eller ointresse kan vi bara spekulera i. Tidigare hade t.ex. ett kyrkvärdsbyte en given plats i krönikan.
Men här är en gammal borrsväng viktigare om än berättelsen är pikant. Men den hör inte hit.

Måhända var de äldre böckernas beskrivning av alla kyrkliga möten lite väl betungande, men de var mera lämpade i en krönika av detta slag.
Den framförda kritiken är dock skriven i positiv anda och vi ser med stor spänning fram emot nästa års utgåva

Gunnar Jansson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Debatt: Vad har hänt med Hallen/Marby-krönikan?

 1. Tack för kritiken!
  Hbis tog över ansvaret för bygdekrönikan för att den anrika och ålderstigna boken överhuvudtaget skulle bli kvar. Kanske var det ett misstag. Ingen ville göra den men alla ville ha den. Enligt dåvarande kyrkokamreren Gunnar Klaesson skulle den bli kvar endast om någon i Hallen tog på sig ansvaret att ge ut den.
  Hbis tog alltså på sig ansvaret i ett försök att se till att den anrika skriften blev kvar. Den blev alltså inte längre bara en kyrklig angelägenhet med kyrkligt innehåll som du tydligen vill att den även i fortsättningen ska vara.

  Men, kanske var det inte ett misstag ändå eftersom krönikan hittills, med våra mått mätt, varje midsommar är en bestseller då många hemvändare köper den. Krönikan har även ett 50-tal prenumeranter.

  Själv är jag pensionär men gläds åt att kunna jobba med https://www.321an.se , 321anMagasin och även i viss mån med Hallen och Marbykrönikan, som förmodligen aldrig blir vad den en gång har varit.

  Med bästa hälsningar
  Kent Livendahl

 2. Hej Gunnar,
  Läste din kritik om Hallen-Marby boken.
  Det hedrar dig att du skriver kritiken i en positiv anda som du avslutar ditt inlägg med.
  Ta fram några av dina gamla Hallen-Marby böcker och gå igenom dem. De är dominerade av kyrkans alla sammankomster. Beskrivning av t ex den nya ärkebiskopen, den nya biskopen. Rapport från en massa kyrkliga möten. Långa nekrologer över hädangångna framstående personer i bygden. Beskrivning av gåvor till kyrkan etc etc
  För vissa personer läsvärt men inte för alla. Allt är inte så upplyftande att läsa i dessa äldre skrifter även för en person som nästan är barnfödd i bygden men född i Huvud-staden men känner mycket för denna byggd. Dessa gamla bygdeböcker är dominerade av kyrkans år.
  Nu hör det till saken att det är en annan utgivare idag av skriften och inte längre kopplat med kyrkan.Och och med det följer annan ordning. Det är inget vi skall sörja över.Allt har sin tid.

  Jag tycker Kent och Company gör ett jättebra arbete med den nya skriften som de blivit förelagda att ta i.All heder åt dem.
  Du tycker t ex att dikter inte hör hemma i Hallenboken. Det fanns dikter även i de gamla upplagorna om du kontrollerar.
  Det är alltid lätt att ’sitta på läktaren’ och kritisera de som arbetar nere på plan.
  Men jag föreslår dig, Gunnar, att till nästa utgåva bidra med eget material. Du har säkert mycket intressant och spännande att bidra med som du upplevt och hänt dig och som kan vara av intresse att läsa. Skriv en A4-sida eller två och skicka in ditt material till dess redaktion. Och det gäller inte bara dig. Uppmana dina vänner och övrig att göra detsamma så tillsammans kommer vi att få en trevlig läsestund med alla bidrag i nästa års utgåva.
  Jag själv ser fram emot att varje år få köpa den nya boken. Alltid lika trevligt, nästan som ’lilla Julafton’.
  Självklart är det alltid viktigt med kritik. Utan det skulle vi inte överleva. Men hjälp till att förbättra. Det kan alla göra om man är intresserad.
  Så avslutningsvis Gunnar och alla övriga Hallbor. Fatta nu pennan eller datorn och skriv! Det du kan bidra med kan vara av stort allmänt intresse men framförallt ett bidrag av historiskt intresse för dagens generation och framtida d:o.
  Räds inte! Ingen kommer att kritisera dig.
  Själv har jag under de senaste 2 åren skrivit ett par uppsatser om min barndom i bygden och fått dem införda.
  Det var min insats.
  Nu väntar vi bara på ditt! Vänta inte utan börja skriv NU!

  Lycka till och bästa hälsningar!
  Tony Ruster
  Bynom & Bromma

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an