Lördagsintervjun: Jon Vall

Från Lillsjöhögen, via Bydalsfjällen, ut i Europa för att för närvarande leva och arbeta i Brooklyn, New York. Vem är han då denna beryktade Jon Vall?  Av vissa beskrivs han som skvatt galen och ett geni i samma andetag, oerhört rolig med en fantasi som går över en normal människas förstånd. Han är kvick i munnen och kan komma med vilken dräpande kommentar i vilken uppkommen situation som helst. Samtidigt som han är snäll, trevlig och ödmjuk. Många skulle nog beskriva honom som världens mest intressanta man.

Det är då inte konstigt att han skulle göra sig ett namn i just det ämnet. Jon arbetar inom media och livnär sig på att komma på idéer för reklamkampanjer. För ett par år sedan gjorde han en kampanj för ett ölmärke, kampanjen hette just ” The Most Intresting Man In The World”. Reklamen fick ett oerhört genomslag i Nord och Syd- Amerika och på det så viktiga nätet. Kampanjen var en total succé och är idag kultförklarad.

En av de tv-reklamer som ingick i ”The Most Intresting Man In The World” kampanjen.

På reklamvärldens motsvarighet till Oscarsgalan så vann Jon och hans medarbetare ett antal priser och kampanjen blev framröstad som USA´s bästa, någonsin.

Nu stoppar det inte där, han har jobbat med Nike, Pampers, Heineken, IKEA, Mitsubishi, Smart Car, bara för att nämna några. Han driver ett antal bloggar privat och var med och grundade komedisidan ”Crapnet” på facebook, sidan som samlar in allt skräp och dumheter som publiceras på internet.

Nu ska Jon få berätta lite om livet på andra sidan av Atlanten.

– Du bor och arbetar i världens häftigaste stad, New York. Du är framgångsrik och vunnit en massa utmärkelser. Lever du drömmen?

Jon: Tror de flesta lever två steg bakom drömmen, och när man nått fram, har drömmen magiskt tagit två steg till. Man vill alltid något mer och bli bättre. Gissar att jag lever någon slags dröm jag hade för fem år sedan. När jag riktigt känner att jag lever i någon slags dröm så är jag ofta långt borta från den hetsiga reklambranschen i New York, troligen står jag och metar öring i Fullsjön eller så njuter jag av vintern här i Oviksfjällen.
– Saturday Night Live, USA´s största humorprogram, har gjort sketcher på en reklamkampanj du skapat. Hur häftigt och coolt kändes det?
Jon: Det är givetvis mycket roligt och smickrande att ett sådant stort program skämtar om något man har varit med och skapat. Tycker att all parodi är den största bekräftelse man kan få. Det betyder att man gjort något bra eller minnesvärt. Tänk på det nästa gång någon retas och kivas 😉
Tres Equis – Saturday Night Live

 

– Du driver även ett antal bloggar, bland annat en som blivit stor inom din egen bransch. Berätta lite om bloggen ”Top 10 list by jon”?

Jon: Har mer eller mindre tagit ett sabbatsår från alla bloggning 2013. Det lättaste sättet att beskriva Top 10 list by Jon är en offentlig anteckningsbok, där jag varje vecka skrev ner tio saker, ting eller personer som inspirerat mig inom fotografi, konst eller bara roliga kreativa lösningar. Gjorde den mest för mig så jag inte skulle glömma bort nyfunna genier på internet, men blev givetvis glad när den uppmärksammades bland andra kreativa människor runt om i världen.

– Du har även lyckats skapa ett par internetfenomen. Moustair är en av dessa där man blandar en känd persons mustasch och hår. Hur känns det när en grej som du hittat på får eget liv på nätet?

Jon: Internet är ett förunderligt och älskvärt ställe för mig och jag spenderar alldeles förmycket tid i utkanten mellan dumheter och idéer. Man vet aldrig riktigt vad internet kommer tycka. Kanske är det just det som är det roligaste med internet. Moustair (Moustache/Hair) kom till efter att ha tittat förlänge på det klassiska skivomslaget till Simon & Garfunkels – Bridge Over Troubled Water och tyckte mig se en mustig mustasch på Art Garfunkel istället för herr Simons hår ( se själv: http://www.vinileshop.it/vinili/images/bridge-over-troubled-water-simon-and-garfunkel-Vinile-lp2.jpg ) och började genast kompa ihop människors ansikten. Så här två år efteråt är jag fortfarande lika förbluffad över hur stor bloggen blev, omnämnd i allt ifrån franska modetidningar till en av Amerikas största politiska tv-program, Rachel Maddow Show på NBC. Gissar att det inte bara är jag som älskar utkanten av internet! Bloggen Moustair: http://moustair.tumblr.com

Rachek Maddow Show på NBC

 

– Ditt jobb är att komma på nya ideér hela tiden, vart får du din inspiration?

Jon: Nya intryck, misstag och pinsamheter. Oftast leder helt fel svar eller det oväntade svaret till något mycket intressantare.

– Det ryktas om att du kan längta så mycket efter Tages konditori så att du måste gå in på deras hemsida och titta på tårtor, stämmer det?

Jon: Är det konstigt, trodde alla gjorde det? Så där just innan lunch, bara kika in på några läckra bakverk. En Princesstårta, kanske en Schwarzwaldstårta med grädde, nötmaräng, nötströssel och choklad eller i all enkelhet bara en väl spritsad semla. Kan även gå i gång på en Belgisk våffla på Café Svensson.

Jon Valls många ansikten.
http://bildextra.321an.se/#!album-626

– När längtar du hem (som Jämte förutsätter jag detta)?

Jon: Brukar försöka att komma hem åtminstone två gånger om året och har mer eller mindre blivit rutin att komma hem till Storsjöyran och Jul. Skulle vara svårt om jag missade dessa Jämtländska högtider. Annars är det vintern och Bydalsfjällen som riktigt får mig att längta hem.

– Hur ser din framtid ut?

Jon: Tjock, tunnhårig och glad.

 

Mer om och av Jon:

– Moustair uppmärksammas på The Webby Awards, USA

– MTV´s kampanj för att släppa Aung San Suu Kyi ur husarrest, gjord av Jon.

– The Huffington post om Jons blogg Moustair.

– Jon´s blogg: Top 10 list by Jon

– Jon´s blogg: Awkward Poses

– Jon Vall´s hemsida.

 

Nästa lördagsintervju kommer den 25 januari.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an