Fria Skog köper Norske Skog Jämtland

Jämtländska skogsföretaget Fria Skog köper Norske Skogs inköpsbolag i Jämtland.

Två inköpsbolag i Jämtland blir ett när jämtländska Fria Skog köper Norske Skogs bolag för råvaruanskaffning i Jämtland.

Hoppas på fördelar

Norsk skogsindustri är huvudmottagare av virket för båda bolagen och nu hoppas Fria Skogs vd Tobias Jönsson på synergieffekter.

Genom affären får Fria Skog ett utökat ansvar för försörjningen av Norske Skogs pappersbruk i Skogn som ligger i landskapet Tröndelag. Pappersbruket i Skogn är Norges största producent av tidningspapper.

Säljer till högstbjudande

Norske Skog Skogn har en betalningskapacitet som väster om Östersund möter svenska priser, enligt Tobias Jönsson. Men Fria Skog säljer även till andra aktörer, såsom SCA.

– Vi säljer dit det ger bäst betalt, säger han.

Även regionala sågverk i Tröndelag är viktiga för jämtländska skogsägares möjligheter till virkesförsäljning.

Extra viktig

Efter stormarna som drabbat västra Jämtland hårt är den norska skogsindustrin extra betydelsefull.

– Det är viktigt för oss att ha någonstans att köra virket, säger Tobias Jönsson.

Efter stormarna har prisnivån sjunkit något. I snitt ligger grundpriset för granmassaveden på 250 svenska kronor per kubikmeter fast under bark (m3fub).

Köpet av Norske Skog Jämtland påverkar inte ingångna avtal med Fria Skogs eller Norske Skog Jämtlands kunder, entreprenörer eller leverantörer.

Fakta Fria Skog:
Fria Skog AB är ett skogsbolag med fem anställda med verksamhet i Jämtland. Företaget köper och säljer virke i framför allt Jämtland och norska landskapet Tröndelag. Fria Skog omsätter drygt 100 000 kubikmeter rundvirke per år. Största delen av virket, både massaved och timmer, säljs till industrier i Tröndelag.

KÄLLA: ATL>>>

 

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an