Fasantupp vid Dammån! Foto: Anna Persson

Fasan vid Dammån

Här kommer veckans naturupplevelse!

Hos Anita Gad spankulerar en fasantupp omkring sedan en tid tillbaka. Anita bor alldeles vid Dammån. När man har passerat Kungsböle kommer man strax fram till Dammåbron på väg mot Bydalen. Där har Anna Persson på 321an fotat denna vilsekomna fasantupp. Fasaner finns lite här och var i Sveriges avlånga land men då i fångenskap.

Fasaner sägs inte vara så vanligt förekommande på våra breddgrader. Men vad vet man vad som kan hända i dessa föränderliga klimattider. Nyligen har vi berättat att i Danmark är nu klimatet perfekt för bisonoxar och elefanter, så inom några år är det planerat att dessa djur ska spankulera på ängarna i närheten av Åhus!!

Åter till fasanen! På jägarförbundets hemsida står följande att läsa: Fasanen finns nästan bara i jordbruksmark och i trädgårdar. Arten minskar i Sverige då jordbruket blir mer intensivt. Fasanen är populär bland jägare och arten fördes in i Sverige på 1800-talet. Fasanen har sin ursprungliga och naturliga utbredning i Östra Asien. Den har inplanterats i olika omgångar till Sverige, men blev en del av den vilda faunan först för ungefär 100 år sedan.

Idag finns Fasanen norrut upp till en linje mellan norra Uppland och Göteborg.

Fasanbeståndet minskade betydligt under efterkrigstiden troligen som en följd av industrialiseringen av jordbruket. Minskningen har avtagit något under de senaste årtiondena och 1999 uppskattas det svenska beståndet till 25 000-100 000 par i landet.

Vi får väl se hur lång tid det tar innan vi kan använda oss av elefanter för att hålla våra landskap öppna!

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Fasan vid Dammån

  1. Vi har haft en fasan här i Vestnor Oviken hela vintern.
    Den har kommit och ätit under fågelbordet varje dag.
    Försvann någon gång i Februari.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se