Kent Livendahl, redaktör för 321an.se

Lördagsintervjun: Kenta Livendahl

321an´s huvudperson, Kent Livendahl, har smått börjat flagga för att det är dags att gå i pension. 17 år har gått sedan Kents äventyr som redaktör började. Året var 1996 och riksmedia hade rapporterat om skolbråk, avskedanden, missunnsamhet och annat negativt om Hallenbygden. Många tyckte inte att denna bild stämde och för att motverka detta startades en byförening och så småningom också en tidning.

Tidningen som fick namnet Hallenposten, som från början var en skoltidning, fick i uppgift att berätta om allt bra som fanns och hände i bygden. Efter ett antal nummer kände lärarna att det tog för mycket tid ifrån ordinarie arbetsuppgifter. Kent fick då i uppdrag att ta över lanseringen och ansvaret för att driva tidningen vidare.

Det var som sagt 17 år sedan och tidningen lever kvar i allra högsta grad. Namnet har under vägen ändrats till 321an.se och rapporteringsområdet har utvidgats avsevärt. I nuläget finns en nätupplaga som i dagarna hade nypremiär och nästa år förvandlas papperstidningen till ett magasin.

Det händer mycket nu, kommer du verkligen vilja gå i pension?
SVAR: Nja, Jag fortsätter en stund till (så länge jag orkar) genom att finnas till hands åt de yngre i redaktionen, och med ansvar för vårt nya magasin 321an. Det första numret, nu helt i färg kommer ut i mitten av februari med tema ”hälsa kost och motion”

Sjutton år som redaktör, vad har varit roligast?
SVAR: Roligast har varit den uppskattning man har fått av läsarna genom åren.

Har allt varit roligt?
SVAR: Nej, det finns ju läsare som inte har uppskattat tidningen, och skvallrat och baktalat. Men de är mycket få!

Vilket ögonblick under din tid som redaktör har gjort störst intryck?
SVAR: Två saker: När vi lanserade vår första generation hemsida som Matte Norberg tillverkade. Den andra när vi lanserade nästa generation 321an.se som är gjord av Björn Dahlfors i Månsåsen. När den kom ut så baxnade jag vilket intresse det fanns för den, då våra besök direkt mångdubblades. Perfekt för våra annonsörer och därmed vår möjlighet att överleva.

Hur vill du att livet ser ut om ett år?
SVAR: Då jobbar nuvarande redaktionens kärntrupp för brinnande livet och vi har på allvar nått ut med vår idé om medborgarjournalistik. Många intresserade runt Storsjöbygden har anslutit sig till den då stora redaktionen och berättar om vad som händer i byarna utmed hela väg 321, ja även från andra håll. Då först kan vi få balans på nyhetsflödet runt Storsjön.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Lördagsintervjun: Kenta Livendahl

 1. Hej!
  Jag har följt Hallenposten/321:ans utveckling sedan starten. Tidningen startade som ett projekt på Hallens Kyrkskola ht 1996. Jag sökte pengar för detta och Ewa Faxén var läraren som tillsammans med elever genomförde projektet att göra en skoltidning med hjälp av datorn vilket var en nymodighet då. Vi döpte tidningen till Hallenposten. Jag har alla ex från nr 1 till numret då tidningen bytte namn. Vi spred den i bygden. Och jag minns bl.a en kommentar: ”Vem är intresserad av detta?” Men de flesta var positiva och det dröjde inte länge förrän Hallenbygden i samverkan med Kenta i spetsen tog tag i utgivningen. Augusti 1997 debuterade Kenta som redaktör. Då var tidningen en fyrsidig stencil. Allhuset invigdes mars 1998 och redaktionen flyttade in ganska snart. Där har Kenta utfört ett outtröttligt arbete med sina medarbetare och utvecklat tidningen till det den är idag. Enastående!!!!!! Är någon värd ett eldsjälspris så är det KENT LIVENDAHL!
  Senast igår fick jag ett exempel på hur Kent och Hallenposten har påverkat omgivningen. Jag träffade några från Alsen som berättade om hur Kenta lärde dom hur man startar och driver en bygdetidning. De var väldigt tacksamma. Vi pratade om vikten av detta för att stärka och hålla samman en bygd. Det arbete som Kent med flera har lagt ned är värd all beundran och jag hoppas att Kent får den belöning han förtjänar.
  Hälsningar från
  Gunnar Hellström
  Prästänge 7
  83594 Aspås

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an