Anna-Brita Svanberg 92 och Jörgen Vikström träffades på Bjurgården där Jörgen spelade och sjöng med de äldre. Foto: Kent Livendahl

Skapande Hälsa…

…kulturprojekt för äldre i Åre kommun.

Jörgen Vikström, artist från Undersåker besökte Bjurgården och sjöng för och med de äldre. Jörgen är artist och deltar som sådan i Åre kommuns projekt ”Skapande hälsa”. Ett projekt som är en fortsättning på ”Kultur är Hälsa”. Syftet är att ”öka vardagliga kulturaktiviteter inom all kommunal verksamhet”. Man tänker sig att mer kultur skapar en attraktiv omsorg för alla åldrar. Tanken är också att arbetsplatserna inom omsorgen blir mer tilltalande och gör att folk vill bo och arbeta på vår landsbygd. Målgruppen är alla över 65 boende i Åre kommun.

”Skapande Hälsa” vilar på flera ben:
Personalen får utbildning och handledning

Kulturen knackar på hos de äldre som bor kvar i sina hem och har svårt att ta sig till mötesplatser och olika sammankomster.

Barnen knackar på… Barngrupper besöker regelbundet ett äldreboende i sin hemort, och har där sin dans, musik- eller bildstund. Detta berikar både de äldre och de yngre på många olika sätt.

”Unga och gamla…å lite teknik”
Inom Skapande hälsa ryms även ”Unga & Gamla”. En barngrupp med 5 –åringar tillsammans med en musikpedagog, besöker återkommande ett demensboende. Där har de musikstund ihop med personalen närvarande. Gruppen spelar bygelgitarrer, slagverk, sjunger och kanske dansar tillsammans.

Detta blir tillfällen när personalen och de boende kan få en fördjupad relation – man ser de äldre leva upp, minnas, skratta, sjunga med och ha roligt med barnen.

Därtill ska projektet utveckla samarbete med olika kulturskolor samt även IT-teknik för kulturtillgänglighet.

Kommunen samarbetar i detta med Kulturrådet Studieförbundet Vuxenskolan/Åre och kulturarbetare/artister som inom projektet blir konstnärliga handledare.

All information om projektet har Clara Kempff på Studieförbundet Vuxenskolan hjälpt mig med.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an