Foto: Kent Livendahl

Med vårdtagaren i fokus

Bildextra-321an/ Vi ser dem på Bjurgården och i bilarna som dygnet och året runt tar dem till de äldre i Hallens hemvårdsområde.

Chefen Ulla-Britt Bring berättar…
…att Hallens Hemvårdsområde består av Fjällvindens gruppboende med sju platser och sex servicelägenheter och Hemtjänst. Här arbetar 24 undersköterskor och vårdbiträden, en chef, en assistent och en sjuksköterska.

…att alla här arbetar med brukaren i fokus och med sunt förnuft. Vi trivs alla med vårt arbete och den gjädje detta ger. Vi får ta emot en väldig livserfarenhet från de människor vi ska hjälpa.

…att enligt den enkät som vår arbetsgivare Åre kommun har genomfört är också brukarna nöjda med oss, vilket vi tycker är mycket glädjande.

…att vår arbetsgrupp består av idel glada och positiva människor som ser möjligheter och är stolta över att få arbeta med gamla människor. Om man vill ha ett meningsfullt och omväxlande arbete och känna att man behövs är detta ett arbete som vi varmt kan rekommendera.

…att Birgit Albertsson, Ulla-Britts företrädare som basade över de ”hemsamariter” som föregick dagens undrsköterskor och vårdbiträden, egentligen har lärt henne allt hon behöver kunna för att göra ett bra jobb, nämligen: det viktigaste är att känna empati och ha ett sunt förnuft.

…att Hemtjänsten erbjuder alla vårdtagare en särskild kontaktperson. Någon som, i samarbete med vårdtagaren och eventuella släktingar, ska ha lite extra koll på vad som är viktigt för just den personen. Hjälpa till lite ”extra”. Ulla-Britt hoppas och tror att det kan bli bättre om tid för detta nu när andra sysslor, tex städning kommer att skötas av andra. Alla kontaktpersoner ska också få utbildning.

Undersköterskan Inger Nilsson började som vårdbiträde i Hallen -95 och fick undersköterskeutbildningen -98. Inger citerar också Birgit Albertsson, ”vi har det finaste jobb man kan ha”.

Inger tycker…
…att det finns för få platser på äldregruppboendet i Hallen. Hon menar att gruppboendet skapar gemensamhet för de äldre på ett naturligt sätt och minskar den ensamhet som annars är vanlig för de som bor hemma ensamma. Men många vill också bo hemma så länge som möjligt.

…att många gamla människor har det besvärligt med diverse sjukdomar men visar en livsglädje så att man häpnar och blir glad själv – Inger kallar dem för riktiga ”pärlor”.

…att det är för få män i yrket.

…att sommarjobbarna som promenerar och umgås med de äldre är ett jättefint inslag i vården.

Vårdtagare Inga-Britt Eriksson i Backen berättar…
…att Hemtjänsten i Hallens hemvårdsområde fungerar bra och hon är nöjd med den hjälp hon får. Inga-Britt får besök fem gånger per dygn.

…att det i början var svårt att acceptera att man behöver hjälp av utomstående människor men att man vänjer sig och att det är skönt att få den hjälpen.

…att hon absolut vill bo kvar hemma så länge som möjligt.
-Jag har en stor familj som finns i närheten så jag behöver inte känna mig så ensam i hemmet som andra kan bli.

Extra bilder
http://vimmel.321an.se/#404

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an