Gunnel Lundholm berättade om sin vandring runt Kebnekajse. Foto: Kent Livendahl

Gunnel vandrade runt Kebnekajse

Gunnel Lundholm berättade om sin vandring runt Kebnekajse.

Hon samlade en rejäl skara lyssnare och betraktare en måndagseftermiddag på Bjurgården. ”Betraktare” för att många säkert lockades dit för att se hennes målade bilder då hon använde sina konstverk som illustration! Tavlorna hade hon målat i efterhand i ”full storlek” hemma i ateljén.

-Jag målar i mitt anteckningsblock under vandringen och dessutom har jag ett bra färgminne, sa Gunnel. Det gäller att minimera bagaget under en fjällvandring på ca sex mil.

Sex mil gick Gunnel på drygt en vecka och målade samtidigt mycket av det hon såg.

Gunnel gick aldrig upp på Kebnekajses högsta topp (2106m) utan beundrade bara de väldiga massiven och fjällnaturen runt omkring. Hennes dotter Karen och måg var ute på vandring i samma trakter under samma tidsperiod och de träffades någon gång när de slog läger. Ungdomarna gjorde lite värre vandringar och bergsbestigningar än vad Gunnel gjorde.

-Jag vill alltid gå ensam när jag vandrar i fjällen, berättade Gunnel, så att jag kan stanna när jag vill.

Det hände mycket under vandringen. En liten del av vandringen gick på Kungsleden, vilket påminde Gunnel om att berätta att Dag Hammarskjöld ofta gick den. Det var hans favoritled på vilken han hämtade kraft och inspiration. Bl. a. till att skriva boken ”Vägmärken”. ”Vägmärken” består av korta dagboksliknande anteckningar, prosatexter och haikudikter.

Gunnel berättade också att några människor kommer till fjällvandringen dåligt utrustade. Hon träffade bl. a. på en engelsman som hade så dåligt på fötterna att han hade djupa skavsår så han knappt kunde gå. Gunnel hjälpte till att plåstra om hans fötter så gott det gick.

-Alla mina medhavda skavsårsplåster gick åt till honom.

En timme gick fort och alla blev fängslade av hennes berättelse och de vackra målningarna som beskrev vandringen. Per-Olof Bertilsson tackade Gunnel för hennes framträdande.

Bildspel
http://vimmel.321an.se/#435

TV
http://vimmel.321an.se/#436

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an