Distriktsläkaren Christina Abelson stannar i Hallen ett år till. Foto: Kent Livendahl

Arbetsglädje på Hallens HC

BILDSPEL I ARTIKELN/ Vår distriktsläkare Christina Abelson stannar i Hallen ett år till.

Ett besked som glädjer många. Christina har varit vår fasta läkare ett år nu, men har annars sin fasta tjänst i Krokom och är bosatt i Östersund. Fyra dagar i veckan är hon på plats i Hallen. Grundschemat är måndag, tisdag, torsdag, fredag.
-Vår målsättning är att vi ska ha läkare alla dagar i veckan, berättar Christina. Vi har bra stöttning av Järpens hälsocentral som hjälper oss med det.

Christina tycker också att man är ett bra arbetslag i Hallen som trivs tillsammans, det är roligt att jobba här. Distriktsläkaren har också ansvaret för äldrevården och för dem som av olika anledningar inte kan ta sig till hälsocentralen eller i övrigt inte kan klara sig själva. Vid behov och på anmodan av kommunens distriktssköterska, som i första hand gör hembesöken, kan distriktsläkaren då göra hembesök hos patienter i hälsocentralens närområde.
-Där gör Hemtjänsten ett bra jobb och vi har ett bra samarbete. Det är hemtjänstpersonalen som känner de äldre väl, som träffar dem dagligen, men det är ändå jag som har det yttersta medicinska ansvaret.

Christina kommer också att föreläsa på Bjurgården den 17 oktober med anledning av nationella äldreveckan v42.

Just nu är hon också handledare till en st-läkare (blivande distriktsläkare). Hon heter Cecilia Hedlund och är från Åre.

Christina bestämde sig i tonåren att bli läkare, då hon alltid har varit intresserad av hur människokroppen fungerar.
– Jag var fotbollsspelare på elitnivå i Strömsbro/Gävle en gång, vilket var en bidragande orsak till det intresset.

Christina vill styra arbetet och delegera mycket så att verksamheten har en hög kvalité.
-Det kan lätt bli så att man jobbar mycket men reflekterar mindre. Det gäller att reflektera och verkligen följa upp de patienter man har undersökt. Så jobbar vi nu.

Under en period innan Christina kom hit, har patientunderlaget vikit en smula eftersom alla nu kan välja vilken hälsocentral man vill tillhöra. Inte så konstigt då man under den perioden inte visste vilken och om man fick träffa en doktor.
-Den trenden verkar var bruten nu, säger enhetschefen Ulla Tysk. Nu är det på uppgång igen. Det är roligt att många av våra ”gamla” patienter åter har listat sig hos oss.Vi behöver en hälsocentral här och utan patienter är den definitivt hotad. Hallens upptagningsområde sträcker sig från Vällviken upp till Mattmar.

I väntrummet satt P-O Bertilsson som också tycker att det är viktigt att få träffa samma doktor när man är sjuk. Han har i och för sig alltid varit Hallens hälsocentral trogen. Men tycker den har blivit bättre sedan vi åter har en ”husläkare”, åtminstone ännu ett år.

På bilderna i bildspelet ser vi Arbetslaget: Tina Svendsen, Bodil Larsson, Cecilia Hedlund, Christina Abelson, Birgitta Larsson, Kristina Bångman, Ulla Tysk, Irene Enarsson och Magnus Sundman. Patienten heter P-O Bertilsson.

BILDSPEL
http://vimmel.321an.se/#526

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an