Nya barnböcker på Bibblan! Foto: Kent Livendahl

Besjälat läsprojekt

”Andelen svenska 12-16åringar som läser böcker och tidningar rapporteras ha minskat från 36 till 18 procent på fyra år”, enligt Ica-kuriren.

Det tredje mötet i ett läsprojekt i Hallens skola hölls på biblioteket för föräldrar som har barn i klasserna 1-2 . Bland de sex personer som var närvarande förekom en livlig och produktiv diskussion om vikten att läsa för sina barn och att stimulera till läsning. Alla var överens om att läsning är viktigt. Eva Faxén, lärare i 1-2an sa bland annat att de som behärskar sitt språk är morgondagens makthavare, med tanken att utan läskunskap kan du inte lära dig nya saker och utvecklas.

Projektet är initierat av lärarna Eddie Lenell samt Eva och Linda Faxén. De har fått något som kallas ”Extra statsbidrag, basfärdigheter”. I den ansökan som har beviljats står bla ”Vi vill varje månad läsåret  10/11 inbjuda 1-2ans föräldrar till träffar där läraren kan få förklara och besjäla det som sker i klassrummets läsundervisning”. I ansökan står också att man vill rikta sig lite extra mot pappor, inspirerade av LO-förbundens insatser inom ”Läs för mig pappa”.

Med hjälp av Elisabet Livendahl fick föräldrarna se hur biblioteket är uppbyggt med särskild fokus på barnavdelningen. Dessutom fick föräldrarna sina lånekort uppdaterade med en kod som ger möjlighet att på Åre kommuns hemsida gå in och botanisera bland bibliotekens böcker, låna om sina redan lånade samt reservera de böcker man vill låna.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an