Missionshuset i Gärdsta byter namn till Visionshuset. Foto: Björn Dahlfors

Missionshuset byter namn till Visionshuset

Byt M mot V och kasta ut ett S, det är inte politik men väl en förvandling från Missionshus till Visionshus. Det händer mycket i Marby Hembygdsföreningen just nu, i söndags visades ett reportage om den bortglömda skolklassen i SVTs Landet Runt, på söndag anordnas en utställning, då visas den nya Hallenmattan, en i Turkiet nyproducerad kopia av Marbymattan och den kopian som Eva Hemmingsson knutit. Hallå där Håkan Toresson, ordförande i hembygdsföreningen…

… hur kommer det sig att ni byter namn?
– När vi klev in i huset föddes det en massa idéer och visioner hos oss i styrelsen, vi insåg att föreningen ägt huset i 18 år utan att ta vara på dess möjligheter. Det är ett fantastiskt hus med bra akustik och gott om plats så det lämpar sig för både föreställningar, konserter och utställningar av olika slag. Det ska bli en plats för folklig kultur.

Vad innebär namnbytet?
– Det innebär en nystart. Visst finns det risk att snubbla på orden och det gör jag ibland, men det är viktiga att markera att det händer något nytt.

Vad arbetar ni med just nu?
– I absolut närtid förbereder inför helgens utställning. Vi har också börjat arbetet med att förändra känslan i rummet, Gärdsta behöver inte tre kyrkor. Vi har dokumenterat och plockat ner de många religösa motiven som hängt på väggarna, de ska magasineras. Även de äldre föremålen som förvarats i byggnaden kommer att magasineras så att vi frigör ytor till andra aktiviteter.

Kommer skolutställningen att finnas kvar?
– Ja, skolutställningen kommer vara kvar, den och Marbymattan är våra gulkorn. Vi kommer dock att flytta den till en ny plats i Visionshuset.

Har ni några evenemang planerade för Visionshuset?
– I helgen är det som sagt utställning av Marbymattan och Hallenmattan, den kommer vara kvar under sommaren. Vi har också börjat planerar för en konsert. Men vi hoppas på att fler medlemmar och andra föreningar ser möjligheten i lokalen – vi vill att den ska leva och användas. Som hembygdsförening har vi inte bara ansvar för historien, vi måste också skapa förutsättningar för människor att bo i bygden.

Innan vi lägger på berättar Håkan att föreningen just fått klart med en arrendator till caféet på Gammalgården och att det öppnar till midsommar.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se