Aina Arvidsson uppe på hästen Amante. Foto: Björn Dahlfors

Lördagsintervjun: Aina Arvidsson

Läkaren säger att hon borde sitta i rullstol, istället väljer Aina Arvidsson att trotsa sin hjärnskada och ägna sitt liv åt sina hästar. I Kläppe bor en solskenshistoria som visar att viljan kan försätta berg.
– För mig är det inget konstigt, jag vet ju inget annat, säger Aina och skrattar.

Novembermorgonen är krispig och härlig, ut ur stallet kommer Aina som just gjort morgonsysslorna inne hos hästarna. Från hundgården skäller hennes tre jakthundar som visar sig vara riktigt kelsjuka. Vi lämnar sex bedjande hundögon bakom oss och går in. Vid köksbordet, i enplansvillan som omgärdas av hagar och en ridbana, börjar Aina berätta sin livshistoria. På golvet gör den fjärde hunden, Putte, sitt bästa för att påkalla vår uppmärksamhet.

Gårdstunet i Kläppe. Foto: Björn Dahlfors

Gårdstunet i Kläppe. Foto: Björn Dahlfors

Hoppas att fler upptäcker hästryggen
På gården i Kläppe bor Aina med sina två barn Josefin och Jesper, fyra hästar, fyra hundar, fyra kaniner och fyra katter. Familjen väntar dock tillökning, i nästa vecka kommer en ponny som Aina ska ta under sina vingar och utbilda, för det är just det hon gör: utbildar hästar och ryttare.
– Jag har håll på med hästar sedan jag var sex år, jag har ridit SM i fälttävlan och utbildat många hästar och ryttare. Sedan 2002 har jag gjort det här på heltid.
Från köksfönstret ser vi hennes ridbana där hon tar emot elever, både nybörjare och dem som redan är väl insuttna i sadeln och kan ta sig ut på en ridtur själva. Utöver ridskola på gården så utbildar och utfärdar hon legitimationer för dem som vill börja med fälttävlan.
– Idag har jag inte så många fasta elever, det är mest strölektioner och dessutom är det lite säsongsbetonat. På sommaren är det nästan kö medan det på vintern är glesare mellan lektionerna. Det är lite synd eftersom att det inte är några problem alls att rida under vinterhalvåret, bara man klär sig.
Aina berättar att ridning är en slags mindfullness och terapi, när man kliver upp på hästryggen så måste man släppa allt det andra, just den insikten är något hon hoppas att fler ska upptäcka i en tid med mycket stress och krav.
– Väljer man att rida hos mig så är det en lyxig tillvaro, jag sköter utfodring och allt mockande, det är helt enkelt perfekt för den som vill rida men inte har tid med en egen häst, säger Aina.

17 år av huvudvärk
Det är svårt att undgå att faschineras över Ainas styrka. När hon föddes i Skellefteå 1973 så hade hon en skada i nacken som stoppade ryggmärgsvätskan att flöda mellan ryggraden och hjärnan. Det dröjde 17 år innan skadan upptäcktes och Aina kunde opereras, 17 år av så kraftig huvudvärk att hon hade svårt att behålla maten. Förträngningen i nacken som gjorde att ryggmärgsvätskan inte kunde flöda har orsakat skador på hjärnan som egentligen ska göra det omöjligt för henne att gå, något hon motbevisar dagligen.
Efter att diagnosen var på plats så gick det fort och förträngningen åtgärdades genom att operera in en shunt som fick vätskan att passera som den ska, genom operationen försvann huvudvärken. Aina hade länge påtalat sin huvudvärk för läkaren men hennes oro avfärdades som en bieffekt av medicinen som hon åt för sin struma.
Trots massiv huvudvärk förmådde Aina att kvalificeras sig till SM samma år som operationen och sedan rida själva SM-tävlingen bara några månader efter operationen. Hästen som hon då red på hette Moonduster, eller Mulle som Aina kallar honom. Mulle var Ainas följeslagare i många år. En häst som hon själv utbildade och förvaltade. Det var även på Mulle som Ainas dotter Josefin lärde sig rida redan som ettåring. Idag delar mor och dotter intresset för ridning. Som ett minne av Mulle har Aina tatuerat hans porträtt på sin vad.
– Han kommer för alltid vara med mig och tatueringen har jag gjort på benet eftersom att det var han som fick mig att gå igen, säger Aina som berättar att Mulle blev 33 år innan han dog i hagen här på gården i Kläppe.

Pålle med stamtavla
Ute i stallet står Amante sadlad och väntar på att komma ut på en ridtur. I honom har Aina en häst med makalös stamtavla.
– Nu vill jag skryta lite. Hans bror heter Scandic och reds av Patrik Kittel i årets Dressyr-VM, hans far har tävlat på OS och hans morbror är även han välmeriterad. Det vore så himla kul om jag skulle kunna komma ut och tävla med Amante. Det finns inget som är så häftigt och ger så stora kickar som att rida en tuff terrängbana, säger Aina som snart ska till att sätta på tränsen och leda ut den ståtliga valacken.
Aina matar Amante och grannhästen Tricken med morötter, något som de båda fyrbeningarna verkar uppskatta. I ett annat box hänger fortfarande Moondusters namntavla kvar och runt den är väggen fylld med utmärkelser.

Inne i sadelkammaren häger det fler minnen från ett liv med hästar, här träffar vi också katten Elvis och de fyra kaninerna, på väggen hänger ett vinnarskynke från distriktsmästerskapen i fälttävlan.
– Det var den senaste tävlingen jag red, säger Aina som samtidigt tar på sig den sista utrustningen.
Väl ute på ridbana skrittar de fram elegant i det låga novemberljuset och det syns verkligen att utsikten från hästryggen är något Aina gillar. Med fyra hästar blir det mycket tid i sadeln och hon rider ett par timmar varje dag.
– Jag missade en hel del av mina ungdomsår eftersom jag hade konstant huvudvärk. Så nu passar jag på att njuta så mycket som möjligt av livet, jag är 41 men känner mig som 25 är det sista som kommer ur Ainas mun innan hon rider iväg och jag vänder tillbaka mot redaktionen.

Aina och Amante i den låga novembersolen. Foto: Björn Dahlfors

Aina och Amante i den låga novembersolen. Foto: Björn Dahlfors

Aina första ponny Moonduster kommer alltid finnas med i hennes liv. Namnskylt och utmärkelser täcker en vägg i ett av hästbåsen. Foto: Björn Dahlfors

Aina första ponny Moonduster kommer alltid finnas med i hennes liv. Namnskylt och utmärkelser täcker en vägg i ett av hästbåsen. Foto: Björn Dahlfors

Sista förberedelserna innan det är dags att rida några varv på ridbanan. Foto: Björn Dahlfors

Sista förberedelserna innan det är dags att rida några varv på ridbanan. Foto: Björn Dahlfors

Ett vinnarskynke från distriktsmästerskapen.

Ett vinnarskynke från distriktsmästerskapen.

lordagsintervju-aina-arvidsson-3

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Lördagsintervjun: Aina Arvidsson

 1. Heja Aina! Och så fina bilder, Björn!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Påminnelse om viktig Årsstämma

  Torsdagen 21 mars klockan 19.30 håller Hallens vägförening årsstämma på Kyrkskolan. Problematiken med trafiksituationen i Hallen är välkänd och vägföreningens årsstämma kan bli vändpunkten och ett genombrott för att på […]

 • Tips till Helgen: BB Gospel Choir gästar Månsåsen Bygdegård

  Om du inte vet vad du skall göra till helgen, Gå på konsert med BB Gospel Choir på Månsåsens Bygdegård. BB Gospel Choir gästar Månsåsen Bygdegård söndagen 24 mars kl. […]

 • Hallenbygden säger nej till nya riktlinjer för bygdemedel

  Hallenbygdens föreningar nobbar Åre kommuns förslag om nya riktlinjer för bygdemedel. Det stod klart efter ett gemensamt möte på Allhuset den 19 februari där man enhälligt beslutade att inte acceptera […]

 • Håll huvudet kallt!

  Måndagen den 28 januari var det dags igen: vintertema med isvaksbad på Hallens Kyrkskola. Martin Persson, idrottslärare på skolan, förberedde årskurs 8 och 9 med teori och film om isvett. […]

 • Hallens idrottsanläggningar ifrågasätts

  Det har börjat blåsa omkring idrottsanläggningarna i Hallen. Den 20 april förra året sade Åre kommun och Årehus upp avtalet för omförhandling med Hallens sportklubb, som i drygt 18 år […]

 • Mätning av trafikflödet

  Kommer Trafikverket vidta åtgärder för att höja trafiksäkerheten i Hallen? Det är en fråga som Hallens vägförening länge kämpat för men hittills fått kalla handen. Utefter genomfartsleden, riksväg 321, råder […]

 • Ninas och Mats VM-grisar

  Under skidskytte-VM i Östersund 7 – 17 mars är det lokalproducerat griskött med hög kvalitet från Vällvikens bondgård som gäller. Åtminstone om man åker upp till toppen av termosen bredvid […]

 • Trafikverket har svarat till HBIS

  Trafikverket svarar på HBIS förslag om fartkameror på isvägen. Ärende nr 718564 Hej, Tack för ditt mejl till oss på Trafikverket. Du skriver och påtalar att isvägarna på Storsjön fick […]

Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess
Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess
Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess