Martin trivs med sitt arbete på färjorna. Foto: Kent Livendahl

Martin, 28, utbildad på ångmaskin

Bildextra-321an/ Redan som 14-åring tog Martin Nilsson från Håkansta ”värvning” som eldare på Ångaren Östersund i Arvesund

Det var de legendariska färjemännen Alf Nilsson och Göte Höglund som ledde honom in på ångmaskinsbanan.
– Jag jobbar fortfarande ideellt där på somrarna, berättar Martin. Inte så mycket för fikat, som är den lön man får, utan för att lära mig mer. Jag har tex fått utbildning på ångmaskin. Inte så många i min ålder har den kunskapen.

Till vardags jobbar Martin på de tre färjor som finns i området, Håkansta, Isön och Ammeröfärjan. Tre olika färjor med olika kompetenskrav. Håkansta är helt frigående så där behövs två personer, en skeppare och en däcksmaskinist. Isöfärjan är linstyrd så där räcker det med en person. Det var på den jag träffade Martin. Han berättade att den är Sveriges enda linstyrda och den enda som drivs med vattenjet, inga propellrar där inte!
Ammeröfärjan är en tredje sort som är lindragen.

Martin kom till Håkansta med mor och far 1986. Han var då två år. Martin lekte hela sin uppväxt i närheten av färjan och träffade färjkarlarna. Så det var naturligt att han redan som lillgrabb började intressera sig för båtar, sjön och färjor. Han gick i skolan i Gärdsta, Hallen och så småningom ”fordon” på gymnasiet i Järpen. Blev bilmekaniker och fick tidigt jobb som det på en verkstad i Östersund. Det blev hans huvudjobb i hela nio år innan han bestämde sig att helhjärtat satsa på färjorna. Han är nu tim-anställd på Färjerederiet och jobbar omväxlande på de tre färjorna i området och på rederiets varv i Härke på Frösön.

-Att jag bestämde mig för att satsa på färjejobb beror mycket på att jag trivs väldigt bra med både arbetsuppgifterna och mina arbetskamrater, avslutar Martin vår intervjustund.

Martin är en omtyckt person. Alla man frågar, särskilt hans nuvarande arbetskamrater säger att Martin är en mysig person.

Bildspel
http://vimmel.321an.se/#424

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an