I Valters allrum (före detta klassrum) ryms det mesta som behövs i en bostad. Foto: Kent Livendahl

Ungdomar åter i Gärdsta skola

Gärdsta skola lades ner 2007. Men nu blir det åter skolverksamhet i lokalerna.

Valter Bishop från Tyskland köpte lokalerna 2010 av Åre kommun. Valter, lärare med utbildning i individuell pedagogik, arbetar med tyska ungdomar 15-18 år som av varierande skäl inte har lyckats i den vanliga skolan. Vissa ungdomar väljs ut för att pröva på denna distansutbildning, Flex-Fernschule, och tas om hand av specialpedagoger.

I Jämtland finns skolformen på fyra platser och femton totalt i Sverige. En och en kommer ungdomarna till Valter i Gärdsta och varje ungdom stannar, om allt går bra, sex månader och åker sedan tillbaks till Tyskland för att avlägga examen.

Valter, som vill bosätta sig i Sverige, valde Gärdsta eftersom det fanns bra lokaler och det är nära till allt: naturen med Storsjön, skogen och fjällvärlden. Dessutom är staden Östersund med sitt kultur- och nöjesutbud på bekvämt avstånd. Han har två hundar och har en dröm att i framtiden kunna utbilda hundar åt människor med funktionshinder.
– Hunden kan för många bli en bra kompis. Kunna hjälpa till med allt möjligt och vara en perfekt kontaktyta till andra människor, menar Valter.

Han är även kompis med Cesar Millan ”Mannen som talar med hundar” i det populära TV-programmet.

Valter är aktiv på fritiden med sina hundar, och åker skidor både på längden och tvären vintertid. Dessutom blir det säkert mycket arbete med att sköta om lokalerna och den stora trädgården. Han utstrålar en optimism som smittar!

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se