Ulla Svedin i Gärdsta. Foto: Kent Livendahl

Hur läser man Storsjöns is?

TV-321an/ Storsjön med sin is har betytt mycket för människorna i Storsjöbygden på många sätt. Inte minst som ett sätt att läsa och spå väder.

Många människor längs väg 321, som ju sträcker sig utefter Storsjöns strand hela sju mil, känner säkert till många olika vädertecken från ”förr i världen” som isen på Storsjön signalerat. I det gamla bondesamhället brukade man jorden och var mycket mer beroende av vädret för sin överlevnad, än vi är idag, och man kunde heller inte spå väder på det vetenskapliga sätt som vi kan idag.

Jag har träffat några som kunde leverera några vädertecken:
Ulla Svedin i Gärdsta: ”Om humlan visar sig innan isen har gått blir det en dålig sommar”. För nätfisket menade man att ”om isen drev iväg västerut skulle man inte lägga ut näten för isen kom ofta tillbaka och förstörde näten man lagt ut”.

Anders Jakobsson i Hallen: ”Om isen blåser österut blir sommaren bra” om den ”blåser söderut eller sjunker blir sommaren dålig”.

Vill du bidra med fler isvädertecken får du gärna maila in det till kent@321an.se eller skriv en kommentar till artikeln.

Filmklipp från Håkanstafärjan

Några extrabilder
http://bildextra.321an.se/#261

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se