
Rammsjön – ett fågelparadis
Långt in i skogen, ovanför Gärdsta, mellan Höge och Getåsen ligger Rammsjön.
Det är en delvis igenväxt, 2 km lång sjö med ett rikt fågelliv. För fågelskådare är både sjön och dess omgivningar intressanta med bl.a. flera bestånd av riktigt gamla aspar.
Vid slutet av 1800-talel dikades Rammsjön ut, liksom många andra sjöar vid den tiden. Diskussionen började redan 1866 och först 1895 var man färdig med projektet. Avsikten med torrläggningen var antagligen att man behövde mer mark för slåtter, foder, starr och torvmassa. (enligt Helmer Eriksson, Månsåsen)
Så länge isen ligger spelar orrarna på sjön. Från senare halvan av april rastar tranor, sädgäss och mycket änder, såsom bläsand, stjärtand, vigg och kricka. De flesta drar snart vidare för att häcka någon annanstans, medan några stannar kvar för att häcka i sjön. Enstaka brushanar rastar någon vecka i maj och kan då ses spela på tuvorna ute i sjön.
Häckfåglar:
Sjön består av vass, starr och en del öppna vattenspeglar. Vanligtvis häckar 1 par sångsvan och cirka 5 par trana. Det är en bra häckmiljö för dessa stora fåglar som kräver en ostörd miljö för sin häckning. Vidare häckar 3-4 par svarthakedopping, en liten vacker dopping med gula tofsar på huvudet. Kanadagås och kricka häckar också. Brun kärrhök, en ganska stor rovfågel som håller till i stora vassområden ses ofta jaga över vassen. Den förekommer annars främst i södra Sverige. Av vadare, som trivs i sanka marker, förekommer skogssnäppa, gluttsnäppa, grönbena och rödbena vid sjön eller i dess omgivningar. I strandskogen och i aspbestånden kan man hitta många olika hackspettarter såsom spillkråka, större och mindre hackspett, tretåig hackspett, och vissa år även gråspett och göktyta. Bland småfåglar kan man få se och höra dubbeltrast, härmsångare, rödstjärt, grå flugsnappare, sävsparv och mycket annat.
Ett par arter som är väldigt ovanliga i Jämtland finns i Rammsjön. Vattenrallen gömmer sig i vassen och ropar och skriker nätterna igenom i juni. Även småfläckiga sumphönans vissling kan höras under de ljusa försommarnätterna. En liten sångare, sävsångare, som annars är vanlig söderut i landet har också hörts här.
Tillfälligt:
Bland rovfåglar som ibland uppehåller sig vid sjön för att jaga kan nämnas tornfalk, lärkfalk, sparv- och duvhök samt blå kärrhök.
Vägbeskrivning:
Bästa sättet att ta sig till Rammsjön är att åka skogsbilvägen från 321:an mellan Gärdsta och Höge. I den skarpa vänsterkurvan några km före Gärdsta från Hallen tar man höger. Efter ca 3,5 km kommer man till en vändplan, sista 200 m är vägen väldigt dålig. Till höger, över hygget, bakom skogsridån ligger sjön. Här finns ett gammalt fallfärdigt fågeltorn som kan gå att klättra upp i, på egen risk. Annars ser och hör man bra från marken.
Leif Eriksson Månsåsen

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?