Frågan om nytt reningsverk i Bydalen kan bli en möjlighet till expansion eller en stupstock för dalens mindre aktörer. Foto: Björn Dahlfors

”Nu måste kommunen lyssna på vad vi säger”

Åre Kommun ska bygga en reningsanläggning i Bydalsfjällen och samtidigt som det ger förutsättningar till en stark expansion i området så riskerar många av de mindre aktörerna i dalen gå i konkurs på grund av den höga anslutningsavgiften.

På VA-fronten i Bydalen intet nytt skulle man kunna säga om det som pågår omkring den nyplanerade reningsanläggningen i Bydalen. Några av företagarna sätter klackarna i backen och protesterar högljutt inför hotet om tvångsanslutning till den nya anläggningen. Särskilt med tanke på att de har egna privat drivna reningsanläggningar som de anser fungerar. Under sportlovet gjordes mätningar i Dammåns övre och nedre del och inga mätbara värden av föroreningar kunde ses. 321an har pratat med flera av ägarna till besöksnäringarna i Bydalen och deras gemensamma omdöme är att den totala kostnaden för de nya anslutningsavgifterna riskerar att driva deras företag i konkurs.
– Vi har inte de pengarna. Företagen går inte med sådan vinst att det är möjligt att betala så mycket. Det rör sig om många miljoner och att gå till banken och låna går inte heller. En inkoppling på ett kommunalt VA-nät duger inte som säkerhet, säger Janne Hemingsson på Fjällhalsens anläggning. Hemingsson avvisar också kommunens erbjudande om längre betalningstid anpassad till respektive företags förhållanden.
– Vad spelar det för roll. Pengarna måste i vilket fall som helst ut och finns de inte så finns de inte. Nu måste kommunen lyssna på vad vi säger.

När 321an undersöker inställningen till en ny VA-anläggning bland flera så är inställningen övervägande positiv och det verkar vara en samsyn att det vore bra för hela områdets möjlighet till ytterligare expansion och utveckling för besöksnäringen.
Anders Durling bor i Bydalen och är en av de tidigare aktörerna inom besöksnäringen. Han håller med om fördelarna med en ny anläggning men ser inte att det är det frågan gäller.
– Vad det handlar om är varför kommunen prompt måste hårddra anslutningsavgifterna för de som redan har en anslutning till de allmännförklarade reningsverken i privat ägo genom att ta ut full avgift. Det har redan kostat stora pengar och en obligatorisk anslutninsavgift av den storlek som aviserats till nya verket riskerar att sänka väsentliga delar av Bydalsnäringen. Frågan är om kommunen tänker ta på sig det ansvaret och riskera utvecklingspotentialen för hela området där också Hallenbygden ingår eller om man kan tänka sig en förhandling?, avslutar Anders.

Åre kommun fortsätter dock arbetet enligt den plan från länsstyrelsens direktiv som kom 2012. Direktivet har nu vunnit laga kraft vilket innebär att ett helt nytt kommunalt reningsverk och ledningsnät för hela dalen ska byggas. Total kostnadsberäkning uppgår till 240 miljoner kronor. Enligt direktivet ska ett reningsverk i kommunalt ägo tas i bruk senast sista december 2016 för att kommunen ska slippa vite från Länsstyrelsen. De fem reningsverk i privat regi som är i drift i Dalen kommer inte att övertas eller byggas om till kommunal standard enligt kommunens tekniska kontor.
– Det skulle kosta mer än att bygga nytt, säger tekniska chefen Lars-Erik Eriksson. Däremot kommer ägarna till de privata reningsverken kunna få viss ersättning för de ledningar kommunen kan koppla in till den nya anläggningen. Just nu pågår filmning och mätning av nätets kvalitet för att slutligen sätta ett pris vad det är värt. Arbetet beräknas ta drygt året ut. Länsstyrelsens direktiv innebär också att man måste söka en helhetslösning på längre sikt för hela dalen. Den lösning som finns idag håller inte måttet och dessutom är det av samma skäl inte möjligt för nyprojekteringar i området vilket stoppar all utveckling enligt Eriksson.

Sedan 2012 har en rad möten hållits utan att man kommit särskilt mycket närmare en gemensam lösning. Ett nytt försök gjordes med ett möte i Hallen under måndagen men det bekräftade bara den låsta positionen. Bydalsföretagarna har träffat Kommunstyrelsens presidium och nu närmast ställer man sina förhoppningar till ett genombrott när man tillsammans med Årepolitikerna ska träffa Länsstyrelsen. 321an kommer fortsätta bevaka utvecklingen.

Reporter
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-300 00

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till ”Nu måste kommunen lyssna på vad vi säger”

 1. Kommunens jurist (konsult) har ett leende lika brett som dalen är lång! Kommunen har föreläggande att ordna en fungerande lösning – det innebär inte növändigtvis en (1) lösning, men ett alternativ med flera mindre reningsverk har Eriksson & Co aldrig ekonomiskt redovisat.

 2. Ja om Åre kommun bygger ett nytt reningsverk med kostnad på 240 miljoner så kommer det inte bli någon mer utbyggnad i Bydalen. Dom som redan har betalat en kostnad för anslutning till vatten och avlopp får nu dessutom en rejäl höjning på 150000 kr extra. Och att dom som inte har kopplat på sig kommer att TVÅNGS anslutas utan att dom har vatten eller avlopp i stugan. Vad är det för diktatoriska medel. Påminner om Nordkorea. Åre kommun det finns 5 befintliga reningsverk som fungerar och se då till att dessa blir bättre med en betydligt lägre kostnad.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an