I närheten av Gräftåvallen planeras det för 60 vindkraftverk.

Omstart för omstritt vindprojekt i Gräftåvallen

En ansökan om tillstånd att bygga 60 vindkraftverk vid Gräftåvallen kommer att lämnas in i maj eller juni enligt Jämtlandsnytt.

Efter att ha legat i träda så ser den hårt kritiserade vindkraftparken Dalåsen att få nytt liv. En ansökan kommer att lämnas in till miljöprövningsdelegationen, troligen i juni, trots att företaget bakom satsningen är inne i en rekonstruktion.

Parken blir stor, med 60 snurror i den nya ansökan. Det som väckt bybornas vrede är att den ligger så nära turistområdena i Bydalsfjällen, men också att den kommer att förändra utsikten över Storsjön mot fjällvärlden.

– Vi hade ju inte lagt det på hyllan men vi är förvånade eftersom vi inte trodde att det var möjligt att bygga en vindkraftspark så nära. Någon måste ju ta sitt förnuft till fånga, säger Carola Ohlsson, som driver Fjällgården i Gräftåvallen, tre kilometer från närmaste planerade vindkraftverk.

Triventus, som har majoritetsposten i projektet Dalåsen, var nära konkurs men nu tror rekonstruktören Mats Emthén att bolaget går att rädda. Det finns intressenter som kan tillföra nya pengar i verksamheten.

– Ja, det är absolut min förhoppning. Vi bedömer nu att det finns förutsättningar för Triventus att leva vidare, säger Emthén till SVT Jämtlandsnytt.

I slutänden är det Bergs kommun som bestämmer och då handlar det om man vill lägga in ett veto eller inte. Innan dess ska alltså Miljöprövningsdelegationen ta ställning till miljökonsekvensbeskrivningen från bolaget.

Artikel: Jämtlandsnytt (SVT) >>>
Se klipp från Jämtlandsnytt >>>

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Omstart för omstritt vindprojekt i Gräftåvallen

 1. Hejsan.
  En liten rättelse om vindkraften i ”Gräftåvallen”

  Verken kommer att finnas i Lockåsbodarna med omnejd, och inte i Gräftåvallen

  Det är sju kilometer till närmaste verk fågelvägen, och inte tre.

  Fotomontaget som visas är gammalt och utan fakta.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an