Jokke Öwre

Lördagsintervjun: Jokke Öwre

Ett litet felskär och Jokke vaknade upp till en helt ny verklighet. En verklighet som är de flesta människors värsta mardröm.

Året var 2001 och Jokke levde livet! Studier i Uppsala med allt vad det innebär, tjejer, fester, och glada upptåg med vänner. Det var dock passionen för fjällen och snowboardåkningen som det mesta kretsade runt. I stort sett all ledig tid spenderades i fjällvärlden och speciellt i Bydalen.

Så var det då dags för den olycksbådande påskdagen 2001 i Åre. Nordens största snowboardarrangemang, ”Redbull Big Air”, skulle gå av stapeln och Jokke var en av de första som skulle göra sina träningsåk. Någonting var fatalt fel med hoppet och det skulle få ödesdigra konsekvenser för Jokke. Han vaknade inte förrän flera månader senare. Han kunde då varken röra sig eller få fram ett enda ord. Katastrofen var ett faktum. Sjukhuset var hans nya hem. Nu började en lång, jobbig och tuff kamp för att komma tillbaka till livet.

Nu har det gått 12 år sedan olyckan och Jokke har överträffat varenda prognos om vad man trodde var möjligt.

Hur går rehabiliteringen idag?

SVAR: Långsamt åt rätt hål. Ibland är det väldigt frustrerande. Jag biter ihop och kör på. Dagarna går i stort sett åt att träna på alla olika moment som jag behöver för livet. Tränar även på gym ett par dagar i veckan. Under vintern försöker jag åka så mycket snowboard som möjligt. Min uthållighet förbättrats avsevärt. Orkar 8-9 åk per dag utan problem, så det går framåt.

Hur ser en vanlig vecka ut för Jokke Öwre?

SVAR: Ha ha, börjar med att jag slår upp ögonen varje morgon. Mycket träning blir det i egen regi, får inte mycket hjälp av sjukvården. Har 20 timmar tilldelat per år, så det blir stort ansvar på att själv få till en bra och givande träning. Tänker ofta på de som inte har det driv som jag har eller den hjälp som jag får av min familj och assistent.

Vad är på gång framöver?

SVAR: Jag föreläser en hel del runt om i Sverige. Försöker att få upp ögonen på människor och få dem att se på livet positivt och inte ge upp för motgångar. En annan viktig del är att få alla att använda hjälm och undvika det som har hänt mig.

Du har redan gjorts en TV-dokumentär om dig. Nu ryktas det om att det är en ny på gång?

SVAR: I höstas så togs den första kontakten och det har filmats en hel del under förra vintern. Det är Tobias Nordahl som är filmare och ligger bakom produktionen. Det har varit paus i filmningen under sommaren. Nu ska de slutliga delarna filmas för att slutföra dokumentären.

Jokke som föreläsare:

Jokke Öwre promotion clip from Björn Johansson on Vimeo.

 

Du som vill se och läsa mer om Jokke kan besöka hans hemsida: backflip.se

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Lördagsintervjun: Jokke Öwre

 1. Det är inspirerande att se och höra vad man kan åstadkomma med mycket vilja och ett gott humör. Bra!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an