Maria Häggblom med hunden Torneryds Tekkla. Foto: Gunnar Cogrell

Årlig fjällräddningsövning i Jämtlandsfjällen

Varje år samlas polisen och fjällräddarna till en veckas övning i fjällräddning.

Årets övning hade man i Höglekardalen där man under fem dagar har realistiska övningar där man letar efter personer som har hamnat i en lavin.

321an fick uppleva en dag tillsammans med Maria Häggblom som har stor erfarenhet av att leta efter människor i laviner. Hon hade idag med sig sonen Herman som var figurant för dagen. En figurant är en person som blir nergrävd och begraven ett par meter under snön. Sen släpper man hundarna att söka människor i snön. Att få uppleva detta är en förmån som alla skulle få vara med om.

Som vanligt när det gäller lavinhundar som oftast består av schäfrar tar det inte många minuter innan hunden har hittat personen.

På filmen ser ni en hund som för första gången i fjällvärlden får söka efter en figurant. Hunden Tomeryds Tekkla som ägs och tränas av Maria Häggblom fick även göra ett prov att söka en person som ligger skadad en bit från en stig, Hur det gick förstår ni själva, med träning i kärlek och respekt så får man en hund som man kan lita på i alla väder.

Skriver, filmar och gör radioreportage.
E-post: mediavargen@live.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an