
Stefan har ägnat livet åt färjor, bryggor och ångbåtar
HELGLÄSNING | Färjor, ångbåtar och ångbåtsbryggor, fyra böcker och över 800 sidor text – Stefan Jönsson har levt ett liv med sjöfarten i Jämtland, både som besättningsman och forskare.
På sextiotalet åkte Stefan Jönsson ångbåt från Östersund till Sandviken för att bada, att de resorna skulle bli en livslång passion hade han inte trott. Idag är han 58 år, många av dem har han tillbringat som eldare och maskinist på Thomée och med att forska i sjöfartens historia i Jämtland.
– Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar jag lagt ner, men jag började intressera mig för ångbåtarnas historia tidigt och redan 1981 gav jag tillsammans med Torsten Olsson ut en skrift om Thomée som vi då båda arbetade på, berättar Stefan som efter det gjort sig hemmastadd som hobbyforskare på både landsarkivet och vid köksbord hos sjökaptener och andra besättningsmän.
Efter många års forskande och skrivande nådde han 2012 till en punkt då han kunde säga att han var klar, då hade han skrivit mer än 800 sidor om ångbåtar, ångbåtsbryggor och färjor. Allt finns att läsa på Stefans hemsida, steamboats.se:
– Det är dyrt att trycka böcker men genom att lägga ut det på nätet så har alla i hela världen möjlighet att ladda ner, skriva ut och läsa, säger Stefan som hoppas att materialet ska komma till användning. Men böckerna finns även i fysiskt format, om än i små upplagor.
– Jag har själv bundit in ett tiotal exemplar av böckerna om ångbåtar och ångbåtsbryggor. Boken om Thomée och den om de bemannade färjorna har tryckts i några tusen exemplar vardera och finns att köpa. Både hans handbundna och tryckta böcker finns idag på landsarkivet i Östersund och på två bibliotek i länet.
Den boken han fått mest uppmärksamhet för och som betytt mest för andra är den om de bemannade färjorna i Jämtlands län.
– Det har hänt att de som jobbat på färjorna kommit fram, tagit mig i handen och berättat hur glada de är för att just den delen av historien blivit dokumenterad för framtiden. Det värmer och känns extra roligt att få sådan uppmärksamhet och uppskattning, säger Stefan.
– Det som har drivit mig och varit roligast är allt dektektivarbete, att sitta och gräva och leta i gamla arkiv, säger Stefan och bläddrar i boken om ångbåtsbryggorna.
– Det är denna bok jag är mest stolt över, och det är nog den som jag helst skulle vilja läsa själv. Vid bryggorna finns det så många öden att skildra och det är livet kring bryggorna som intresserat mig mest och det arbetet har varit mer tidskrävande. Båtarna däremot har alltid noggrann dokumentation kring sig med besiktningspapper och liknande.
I böckerna så blandas episoder med fakta. En episod som etsat sig fast lite extra i Stefans minne är den om en havande kvinna som tog sitt liv genom att inta fosfor efter att fadern till barnet, en timmerkörare, lämnat henne och emigrerat till Amerika.
– Det är en ruskig historia, den utspelar sig vid Westgård vid Kallsjön, det finns fler både tragiska och lättsamma händelser i boken.

Här är fyra av de fem böcker som Stefan gett ut, alla finns att läsa på steamboats.se. Foto: Björn Dahlfors
Stefan har inte bara forskat om ångbåtar, bryggor och färjor – han har även arbetat ombord på ångaren Thomée i över 30 år och det är en båt som finns i hans hjärta.
– Thomée har format mitt liv, jag började som eldare 1974, blev sedan maskinist och mönstrade av 2008, berättar Stefan som idag, efter några år med andra arbeten inom Östersunds kommun, åter är engagerad i Thomées öde. Genom sitt arbete håller han i kontakter med varv, ingenjörer, entreprenörer, besiktningsmän och annat i samband med att båten renoveras.
När vi träffar Stefan på kajen i Arvesund, där Thomée ligger sedan något år tillbaka, gör vi det framför en båt som snart ska upp på land:
– Nu har vi rivit ut och rivit ner en hel del av inredningen och annat. Snart ska båten krängningstestas och sen ska vi förhoppningsvis kunna ta upp den på slipers för att fortsätta arbetet. Vi ska sätta i en ny hybridmotor så att hon kan gå för både ånga och diesel. Tanken är även att akterdäck ska byggas in och kommunens målsättning är att Thomée ska vara kunna trafikera Storsjön nästa sommar.
I över 30 år samlade Stefan in fakta och historier, skrev och fotograferade men när han hade bundit in de sista böckerna var det som att vända blad.
– När jag var klar med böckerna tappade jag intresset, jag har knappt ens läst om ångbåtar eller bryggor sedan dess. Jag kände att det var dags att gå vidare med ett annat projekt, säger Stefan som funderar på att slå sig in i den skönlitterära genren.
– Jag har just läst en bok som heter Storsjöpiraterna, den är skriven 1897 av en Emanuel Hans, och i slutet på boken finns det en öppning som gör det möjligt att skriva en fristående efterföljare. Jag har börjat fundera på handlingen och till vintern kanske det är dags att släppa loss fantasin.
Varsågod, detta reportaget bjuder vi på! Artikeln publicerades i juninumret av 321an Magasin. Klicka här för att teckna en prenumeration.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?