Näringslivssamordnaren på Åre Kommuns tillväxtavdelning Helena Lindahl berättar om förslaget till nytt regelverk för bygdemedel. I bakgrunden Ulf Halleryd, nyanställd landsbygdsutvecklare i Åre kommun.

Nya bygdemedelsregler kan slå hårt mot mindre föreningar.

Nya regler för bygdemedel? Det kan bli verklighet om förslaget som Åres tillväxtavdelning just nu åker runt i kommunen och informerar om går igenom. I så fall kommer det att börja gälla från och med i höst. Ingen vet exakt när beslutet kommer att tas men enligt den information som gått ut har kommunstyrelsens presidium fått delegation på att ta beslutet och då kan det gå fort.

– Därför är det angeläget att föreningarna i Hallenbygden är på tårna i den process som just nu pågår, säger HBIS styrelseordförande Leif Andersson.

Näringslivssamordnaren Helena Lindahl och Ulf Halleryd, som är nyanställd landsbygdsutvecklare i kommunen höll nyligen ett informationsmöte om förslaget på Allhuset. I korthet går det ut på att låta de olika bygdemedelsansökningarna konkurrera genom ett poängvärderingssystem som avgör vem som ska beviljas bygdemedel. I Hallen och Kall där det finns paraplyorganisationer som HBIS och Kalls intresseförening så är det tänkt att de organisationerna även i fortsättningen ska sköta prioriteringsordningen tillsammans med de organisationer som sökt bygdemedel, men prioriteringen ska ändå styras utifrån de nya reglerna. Till syvende och sist så är det kommunen själv som avgör rekommendationen till Länsstyrelsen om vilka som ska få bygdemedel eller inte. I bedömningen kommer kommunen att utgå från poängvärderingssystemet eller ”viktningen,” som man valt att kalla det.

Det som ska vara vägledande för Åre kommuns prioriteringar av bygdemedel bygger på en framtagen vision: ”Tillsammans skapar vi en hållbar framtid för alla i storslagen fjällmiljö,” skriver tillväxtavdelningen i förslaget. Helena Lindahl berättade om hur poängvärderingssystemet är uppbyggt.

1: Projektet bidrar med värde till en bygd som är direkt påverkad av utbyggnaden av vattenkraften. (om projektet bidrar med värde för en sluten grupp ges inga poäng. Därefter i stigande grad beroende på hur många det skapar värde för och högsta värdet ges om det har värde för hela kommunen.)

2: Det finns en definierad allmän nytta av projektet. (finns ingen definierad nytta sätts 0 poäng. Ju mer projektsökaren kan bevisa definierad nytta och behov samt visa en tydlig projektbeskrivning ju högre poäng sätts). 

3. Genomföraren har kunskap och kompetens samt en långsiktig plan för projektet. (bedöms genomföraren inte uppfylla de kriterierna ges inga poäng. Därefter ges poäng i stigande grad om genomföraren bedöms uppfylla kriterierna utifrån begreppen god eller mycket god. Högsta poäng ges om genomföraren dessutom kan bidra med medfinansiering)

Per Alexandersson, Pär-Örjan Pålsmarker, Fred Bergqvist, Håkan Bäck Wallström, Hans Boström och Leif Andersson är fundersamma över de nya reglerna.

Extrapoäng ges om projektet bidrar till: naturvård, minskad miljöpåverkan, ökad integration, förbättring för barn och unga, jämställdhet mellan könen, ökad tillgänglighet oavsett funktionsförmåga, införande av nya produkter, tjänster eller arbetsmetoder (innovation), människor som står långt från arbetsmarknaden kommer i meningsfull sysselsättning, psykisk hälsa samt om projektet bidrar till delaktighet och inflytande.

Förslaget fick en hel del kritik under mötet och kommer att utvärderas vidare av HBIS, som också har kallat de organisationer som sökte bygdemedel senast till ett gemensamt utvärderingsmöte den 19 februari klockan 18.00 på Allhuset i Hallen. Utvärderingen kommer att skickas till kommunen för eventuell revidering av förslaget.

-Jag tycker det är viktigt att påpeka att även de föreningar och näringsidkare som kanske funderat på att söka bygdemedel i framtiden också kommer till mötet, säger Leif Andersson.

Media gruppens viktigaste uppgifter är att informera bygden om vad som händer innan det händer. Har vi fått ut informationen innan har vi gjort vårt jobb. Naturligtvis är artiklar i övrigt också helt ok, men då ska de handla om det som har relevant betydelse för människorna i Hallenbygden. Gruppen arbetar på ideell basis. Gästskribenter är mer än välkomna att skriva. Anledningen till att vi i gruppen inte skriver under med namn är att vi jobbar solidariskt för bygden i ett arbetslag mer under mottot "en för alla, alla för en."Med andra ord, ingen nämnd och ingen glömd. Vi var sex stycken från början, är nu elva och kommer att bli fler. Du är också välkommen!
Kontakta oss om du vill vara med i media gruppen.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Åres Västra Storsjöbygd får tävla om statliga pengar.

  I början av 2018 kom förra regeringens landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Åre kommun för att presentera ett särskilt statsbidrag för åren 2018 – 2020. Det var en satsning som regeringen […]

 • Bli inte lurad av Bluff-Sms bedragarna

  Det skickas ut väldigt mycket bluff-sms just nu, där man påstår att ett paket till er har fastnat och man behöver “lösa” problemet. Om du ändå har drabbats av någon […]

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]

 • Lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan

  Välkommen till lyrik- och musikkväll vid Mörtåkåtan den 22 juli kl 22:00 Andreas Renström, Vår nya kantor spelar fiol.vi får lyssna till texter och dikter om sommar och liv. Lions […]

 • Sommarprogrammet 2019 finns nu att läsa online

  Sommarprogrammet som delas ut till samtliga i hallenbygden samt även till turistbyråer och andra informations platser i Jämtland finns nu att läsa här: Sommarprogrammet 2019

 • Hyllad Storsjötrolling i Hallen

  Den artonde upplagan av Storsjötrollingen, som också var deltävling i SM är över. Segrare i SM-klassen där sju båtar deltog blev Team FIS från Färgelanda/Strömstad och i huvudtävlingen som totalt […]

 • Den artonde upplagan av Storsjötrollingen är SM-deltävling.

  Nu är årets Storsjötrolling igång. Prick klockan åtta i går morse, torsdagen den 4 juli sköt Ove Jonsson från Hallen startskottet med sin älgstudsare. 63 trollingbåtar lämnade hamnen i Hallen […]

 • Glada simskoleelver i Hallen

  Så var årets simskola till ända! Det har varit två intensiva veckor med simtag. -Oj oj glöm inte bentagen och så armarna också! Så många duktiga barn som kämpat och […]