Foto sveriges radio

Rättsliga skillnader mellan att vara sambo eller gift

Svaren finner vi i sambolagen, ärvdabalken och äktenskapsbalken.
De stora och viktiga skillnaderna handlar om arv och bodelning, något som är viktigt att ha koll på. Vad händer om vi ska separera? Vad händer om den ena dör? Och hur kan vi göra för att säkra vår situation åt något håll?

Man delar olika vid separation beroende på om man är gifta eller sambor

Skulle ni separera och är gifta är utgångspunkten att ni delar på allt om ni varit gifta i fem år eller mer (annars brukar man kunna ändra i dessa förhållanden). Ni ska alltså även dela sådant som ni hade innan ni gifte er. Allt ni äger, alla skulder och liknande delas på hälften.

Är ni sambor är det annorlunda. Där delar ni bara på sådant som ni köpt för att ha tillsammans, alltså boende för att bo ihop och möbler för att ha i hemmet. Det är därför väldigt viktigt att se till att ni båda står på eventuella lån och ägarbevis. Det kan bli en väldigt svår situation om bara ena personen står på lånen och senare blir stående med hela kostnaden själv, om det skulle bli konflikter i samband med separationen.

Gifta ärver varandra, det gör inte sambor

Det som istället är lite svårare är arvet.

När ni är gifta ärver ni varandra, vilket innebär att om ena maken (kallas vidare för A) dör så får den andre (kallas vidare för B) hela arvet om det inte finns ett testamente som säger annat. Dock är detta med viss modifikation, eftersom att arvet på ett vis ”reserveras” de arvingar som skulle ha fått det. Dessa arvingar är barn eller barnbarn (om barnen inte finns i livet) till A.

Låt oss därför anta att A som dött har 100 kronor och inget testamente, men två barn. Egentligen ska då barnen få 50 kronor var, men arvet går istället till B. B hade innan arvet också 100 kronor, vilket gör att B nu har 200 kronor.

Det jag menar med att arvet reserveras barnen innebär att barnen ju skulle få 50 kronor var, något som innebär att det nu har reserverats 25% (50 kronor av B:S 200 kronor) till vardera barn. När B sen dör ska barnen få 25% av det B lämnar efter sig, om det inte hänt något som gör att det är rimligt att ändra på detta.

Dock måste man vara medveten om att barn som inte har B som ena förälder (alltså bara är barn till A) har rätt att få ut sin del direkt när A dör.

Den stora skillnaden mot samboskap är att sambor inte ärver varandra. Dör A som nu enbart är sambo med B så kommer B inte få någonting, utan arvet kommer gå till A:s arvingar. För att ändra i arvet måste man därför skriva testamenten, men man kan bara testamentera bort 50% av arvet om man har barn eller barnbarn i livet, resterande 50% är tillförsäkrat till dem.

Det finns vissa saker att tänka på vid äktenskap och samboförhållanden

Hur torrt och tråkigt det än känns att prata om dödsfall och separation när kärleken blomstrar i början av ett förhållande så är det viktigt. Den dagen det eventuellt inträffar en separation eller ett dödsfall kommer ni att tacka er själva.

Om ni gifter er: se till att skriva äktenskapsförord ifall att det är så att ni inte vill att allt ska delas lika vid en eventuell separation.

Är ni sambor så skyddas ni inte lika mycket av lagen och får därför ta ett större ansvar själva. Se till att skriva testamente om ni vill ärva varandra, skriv ett samboavtal om hur saker ska fördelas om ni separerar, se till att ni är förmånstagare i varandras försäkringar, se till att ni båda står på lån och sparkonton samt fördela hushållsinköpen relativt lika och spara kvitton vid större inköp.

Clara Wågefjell

Clara Wågefjell, jur. stud. bördig från Våge/Hallen

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Tillrättaläggande!!

  Igår, söndagen den 13 januari, publicerades av misstag en artikel här på Hallenbygdens webbtidning 321an.se med rubriken ”Fiskodling i Kall en stor miljörisk.”  En artikel, som vi efter granskning i […]

 • Dragning av Hallen-Oviken Lions Kalenderlotteri 2019

 • Dagens heta tips!

  Påminnelse om julgransplundringen på Månsåsens bygdegård i morgon söndag den 13 januari mellan klockan ett och tre. Musik av Ovikens spelmanslag. Kaffe med dopp. Lotterier. Dans runt granen med Anna […]

 • Nostalgi och tack för mig

  Hej alla läsare av webbtidningen www.321an.se  . Ändringar på gång! Undertecknad har nu sagt upp sig till den sista februari. Vem eller vilka som tar över efter mig är i […]

 • PRO Hallen firade in Julen med Jullunch och underhållning.

  PRO Hallen har haft sin sedvanliga jullunch på Bjurgården. Under tiden underhöll ”Olle Hemmingssons Trio” som består av Olle, Valter och Curt-Göran. 35 personer välkomnades med glögg och pepparkaka, och sedan […]

 • Vädret skiftar

  Vädret skiftar naturligtvis mellan olika år. Nyligen berättade P4 Radio Jämtland att danska meteorologer i sin långtidsprognos spådde följande: det är kallt ibland och däremellan kan det bli varmt och […]

 • Nyårskonsert i Ovikens gamla kyrka

  Ovikens kammarorkester och Oviken-Hackås kyrkokör med sina respektive ledare Bengt-Eric Norlén och Anders Nilsson visade upp ett gediget musikaliskt kunnande inför en fullsatt kyrka! Det väl genomtänkta programmet presenterades av […]

 • Gott Nytt 2019

  Gott Nytt År 2019! 321ans redaktion vill önska sina läsare en riktigt GOTT NYTT ÅR! Läser du detta så vet du att vår webbtidning www.321an.se finns kvar. 321an – Magasinet […]