”Korruption i Sverige” av Per Kornhall
Varför hörsammas inte folkets röst i Sverige? 74% anser att PR-firmor öppet ska redovisa sina uppdrag. Det sker inte. Uppåt 80% oavsett politisk tillhörighet tycker att vinst i skattefinansierad välfärd ska förbjudas. Ett förslag om en blygsam åtstramning röstades just ner. Det finns fler exempel på obalans. Inte konstigt då att missnöje och politikerförakt växer.
Visselblåsare råkar ofta illa ut. Per Kornhall, författare till ”Korruption i Sverige” vet för han är själv en sådan. Kornhall börjar med att berätta hur det gick för honom när han anställdes som ”frälsare” i den moderatstyrda Väsby kommun. De hade börjat få allvarliga problem, särskilt med de privata skolorna, extra förargligt eftersom de gått ut med att visa hur bra det skulle bli bara marknaden fick ta över all välfärdsverksamhet. Per Kornhall var expert på skolfrågor men hans kritik mot att kommunen inte följde lagen, ledde till att han blev avskedad. Alltså direkt, tack och adjö. Kornhall vann i Arbetsdomstolen men förlikning skedde så småningom. Han summerar att han var en rund plugg i ett fyrkantigt hål. Det finns många andra runda pluggar. Jag tänker på Inga-Britt Ahlenius, Ingvar Bratt och Anders Kompass, alla fick de lida för sin rättskänsla.
Kornhall redovisar både korta och mer vittgående definitioner av korruption. Ett problem är att endast tagande och givande av muta är rättsligt reglerat. Vänskapskorruption i Riksrevisionen, ett statsråd använder regeringsplanet privat, middagar för skattepengar, gräddfil till bostäder, allt sådant är korruption men det blir ingen personlig påföljd bara förtroendeförlust. De stora skandalerna, härvan vi kallar ”Göteborgsandan”, Kriminalvården i Östersund, Friends Arena, Macchiarini och Nya Karolinska är svåra att utreda. Alla dessa affärer har kunnat ske genom övergång till marknadsstyrning av offentlig verksamhet. New Public Management, ett samlingsbegrepp lånat från näringslivet. Vi blev alla kunder och allt skulle bli effektivare och billigare. Näringslivets lobbyister bestämde sig tidigt för att långsiktigt arbeta för modellen. SD som var ett nytt parti med en osäker ledning blev ett lätt byte. De var först emot vinster, men övertalades och mutades med fina middagar. NPM smög sig in utan offentlig debatt och den stora byråkrati som skulle krävas för att upprätthålla kvalitet kostar oerhört mycket. Oklara ansvarsförhållanden, öppet för korruption. Ändå försvaras modellen till varje pris. Jag hör centerpartisten Emil Källström med emfas säga att det ju bara är att ställa kvalitetskrav och sen kontrollera. Lätt som en plätt!
Inget annat land i världen har öppnat skolan för marknaden och tillåtit obegränsade vinstuttag. Chile hade samma men ändrade sig. Danmark och Tyskland har en lång tradition av friskolor men tillåter inga vinster. Valfrihet är alltså inte problemet fast det ofta anförs från marknadsentusiasterna. Det är en lögn. Hur ska vi komma ifrån ett system som vi lurats in i och som försämrar demokratin, ökar segrationen i skolan och ökar korruptionen? Vi behöver en bred och genomlysande diskussion på vilket sätt New Public Management påverkat offentlig verksamhet, skriver Per Kornhall. Tillåt inte att politiker utan karens går till näringslivet. Riksdagsledamöterna måste bli synliga och representera oss på ett tydligare sätt. Papperstidningar och visselblåsare behöver ett starkare stöd. Oberoende revision i kommunerna. Alla som tjänar på det vill förstås behålla de korrumperande systemen och de är starka. Att ta bort skolpengen känns som nummer ett på prioriteringslistan och opinionen finns. Det finns väl ingen längre som inbillar sig att Sverige är ett fint och okorrumperat land men läs ändå Per Kornhalls bok för att få inspiration och energi i kampen för demokrati.
Britt Jakobsson Per Kornhall Korruption i Sverige

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?