Internationella kvinnodagen 2018

Jag tar tempen på jämställdheten idag. I Bryssel syns ingen ljusning. Bara Merkel är synlig i mansdominansen nu när hon börjat rätta sig efter kritiken och ta på sig en röd kavaj. Hon fick länge höra att hon var illa klädd och ful i håret på den tiden när hon tyckte utseendet var oviktigt. På 70-talet gick feminister i Palestinaschal och näbbstövlar och fick mycket skit för det. Jag har haft båda delarna. Nu är det högklackat och lösögonfransar som gäller. Hur har det kunnat bli så här konstigt?

Handelshögskolan i Stockholm är fortfarande en manlig bastion. Idag släpps en antologi skriven av tio kvinnor som varit forskare eller lärare där, ”179 år av ensamhet” är namnet. Deras känsla av utanförskap är gemensam. Många går i försvar, även kvinnor som inte vill hamna i offerrollen. Inför senaste kårvalet blev kvinnliga kandidater kallade ”hora” och ”prostituerad”. Rektorn säger att han är ”ledsen”.

I det offentliga rummet, till exempel i Östersund, varnar polisen kvinnor att röra sig sent om kvällarna. Gå i grupp eller stanna inne, säger polischefen. För många överfall har hänt och nu gäller försiktighetsprincipen. Mer än en tredjedel av börsbolagen saknar kvinnor i styrelsen. Särskilt mindre företag ratar kvinnorna. Nu måste vi lagstifta, säger forskarna. Har vi hört det förut, eller?

Det är statistiskt belagt att kvinnor får sämre vård än män. Hur är det då inom idrotten? Senaste exemplet var i förrgår, då de bästa kvinnorna skulle göra upp om en seger i Vasaloppet. På upploppet passade några män på att blockera spurtspåret som var vikt för dem.

Männens vilja att dela på barn och hushållsarbete avspeglas i ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen. Det går framåt med små steg.  Inkomstgapet är fortsatt betydande. Kvinnans årsinkomst 2014 var i snitt 264 140 och mannens 338 16. Pensionen blir därefter.

Så där kan man hålla på. Dagens feminister tycks splittrade och många unga kvinnor är väldigt upptagna av tanken på skönhetsoperationer. När jag försöker prata om fackliga rättigheter och politik med unga kvinnor blir svaret ofta ”jag är inte så insatt”. Nej, det är klart utseendet tar tid och energi.

På min födelsedag i förra veckan blev jag på Facebook kallad ”surkärring”. Jag hade stuckit ut hakan och anmärkt på IKEAS aggressiva skatteplanering, alltså angripit en stor alfahanne, närmast en gud, Ingvar Kamprad. Jag störde jublet över det nya varuhuset i Umeå med mina småaktiga anmärkningar. Det hade sitt pris. På nätet är kvinnor som tar plats utsatta för mäns hat och hot.

För hundra år sedan hade kvinnor knappt något att säga till om och min mormor född i slutet av 1800-talet skrubbade kläder för hand. Vi fick rösträtt till slut och tvättmaskinen kom, men männen gör ändå inte sin halva del av hemarbetet. Nu drog jag alla över en kam, några tar ansvar såklart.

PS 
Så resonerade jag för två år sedan. Inte mycket har ändrats men i och med Metoo rörelsen som tagit sig in i 65 verksamhetsområden lever hoppet om förändring.
DS

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Internationella kvinnodagen 2018

 1. En vän till mig uttryckte sig angående jämställdhetskampen sålunda:
  ”Feminismen är inte en kamp mellan kvinnor och män. Det är en kamp mot gamla sunkiga värderingar som drabbar oss alla! Ge inte makt åt det gamla som vi lämnat bakom oss!”

  Vad är då feminism? Wikipedias beskrivning är:
  ”Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män och där feminismen verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter. Vissa av rörelsens rötter kan spåras till 1700-talet och har sedan dess funnits i en rad olika gestalter. Fram till början av 1900-talet användes begreppen kvinnorörelsen eller kvinnorättsrörelsen. Ordet feminist var ursprungligen ett nedsättande uttryck för att beskriva kvinnor som inte anpassade sitt beteende till rådande könsnormer. Ordet användes även om kvinnliga egenskaper hos män. Benämningen togs dock över av kvinnorörelsen vid den internationella kvinnokonferensen i Paris 1892. Från ursprunget i upplysningstidens frihetstankar och den franska revolutionen har feminismen vuxit till att idag bli en betydande politisk kraft.”

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Håll huvudet kallt!

  Måndagen den 28 januari var det dags igen: vintertema med isvaksbad på Hallens Kyrkskola. Martin Persson, idrottslärare på skolan, förberedde årskurs 8 och 9 med teori och film om isvett. […]

 • Hallens idrottsanläggningar ifrågasätts

  Det har börjat blåsa omkring idrottsanläggningarna i Hallen. Den 20 april förra året sade Åre kommun och Årehus upp avtalet för omförhandling med Hallens sportklubb, som i drygt 18 år […]

 • Mätning av trafikflödet

  Kommer Trafikverket vidta åtgärder för att höja trafiksäkerheten i Hallen? Det är en fråga som Hallens vägförening länge kämpat för men hittills fått kalla handen. Utefter genomfartsleden, riksväg 321, råder […]

 • Ninas och Mats VM-grisar

  Under skidskytte-VM i Östersund 7 – 17 mars är det lokalproducerat griskött med hög kvalitet från Vällvikens bondgård som gäller. Åtminstone om man åker upp till toppen av termosen bredvid […]

Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess
Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess
Vålådalen-Sylarna-Helags Nationalparksprocess