Nästa evenemang: Kerstin visar vad som är på gång! Foto Kent Livendahl

Ideellt arbete får Stenhammaren att blomstra

Det var inte länge sedan som Mattmars bygdegård Stenhammaren levde under konkurshot.
Men vi kan väl inte låta detta ske, tänkte Kerstin Eriksson. Det var 2010 under Mattmarveckan i juli.

Kerstin var medlem i styrelsen 1975-92 och lämnade sedan tankarna på Mattmar tills 2010 då hon valdes in som ordförande i bygdegårdsföreningen Stenhammaren! När hon hov upp sin stämma om konkurshotet så var det någon som sa: ”Kerstin Eriksson kan ta på sig ordförandeskapet”! Ok sa Kerstin men då vill jag ha med mig en engagerad styrelse. Nu har föreningen nio otroligt engagerade styrelsemedlemmar och Stenhammaren blomstrar.

Varför höll det på att bli konkurs? Före 2010 använde skolan bygdegården som bespisningslokal och betalade för detta. När skolan lades ner 2009 försvann dessa intäkter förstås och konkursen hotade.
Kerstin berättar:
-Det som måste göras först var att ta kontroll över ekonomin så då bestämde vi att styrelsen måste träffas en gång i månaden för att kolla ekonomin. Direkt började vi sedan  jobba med att sänka driftskostnaderna och naturligtvis försöka öka intäkterna. Vi ansökte och fick bygdemedel så att vi kunde installera bergvärme. Det gjorde vi redan 2011. Sen har vi allt eftersom bytt alla fönster och isolerat väggar och tak. Till det har vi fått mycket ideell hjälp; det mesta som behövde snickras har snickare på byn hjälpt till med.

Vi har bestämt att arrangera musikcafé ca åtta gånger per år. Då måste bygdegården vara tillgänglig för alla!  Kravet på tillgänglighet har vi löst med en tillbyggnad med lagstadgad tillräckligt bred ingång så att rullstolsburna kan komma in. Byggnaden innehåller också nya fräscha toaletter varav en handikapp. Det senaste vi har installerat är en hörslinga för alla med hörapparater.

Förutom bygdemedel har vi också fått föreningsbidrag av Åre kommun. Vi i styrelsen jobbar helt ideellt, bakar och arrangerar och engagerar artister som drar folk; närmast i tur är det Kingen som kommer hit på Lucia. Vi har bra kontakt med fina artister som håller ner sina krav på gage! Ofta går det till så, artisten får inträdet och vi i föreningen får det som fikat drar in. Många säger att om inte uppträdandet är bra så får man i alla fall supergott fika!

Lite historik om Stenhammaren: Redan 1889 byggdes huset för att man skulle ha en samlingslokal i byn. 1922 tog IOGT hand om huset och bildade en bygdegårdsförening. På -40 talet byggdes dansbanan som tragiskt raserades under förra vinterns snömassor.

Övriga intäkter: Mattmarveckan på sommaren genererar en del och loppis ibland. Dessutom finns en lägenhet i byggnaden som genererar hyresintäkter.
-Vi har en engagerad styrelse, vi hjälps åt och har mycket roligt tillsammans, avslutar Kerstin sin berättelse!

 

 

 

Så här var det dukat inför föreställningen ”Bjällerklang” med 75 sittande publik!
Foto Kerstin Eriksson

 

I tillbyggnaden blev det ett logeutrymme i anslutning till scenen!
Foto Kent Livendahl

 

Även tillgängligheten förbättrades tack vare tillbyggnaden, nya toaletter och en ny entré!
Foto Kent Livendahl

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an