Hur hanterar du våffeldagen

Hemma på Bjurgatan gräddar vi våfflor som så många andra, i ett våffeljärn den 25 mars. Inte bara då utan många andra dagar under året. Våfflor är gott!! På hembygdsgården i Hallen finns det underbara våfflor att köpa på hembygdsföreningens sommarcafé.
Här kan du lämna tips om andra ställen i Hallenbygden där våfflor säljs. Skicka en kommentar om var, när och hur just dina våfflor gräddas och äts!!

Info från Wikipedia
Våffla är ett bakverk som vanligtvis gräddas i ett våffeljärn.
Ordet är känt sedan 1642 och kommer från tyskans Waffel, med samma betydelse, men sattes antagligen av förfäder i samband med Vår Fru (Jungfru Maria). Våfflor är än idag i en stor del av Sveriges hushåll en vanlig rätt på Våffeldagen, det vill säga Jungfru Marie bebådelsedag som firas den 25 mars.

Ordet är känt sedan 1642 och kommer från tyskans Waffel, med samma betydelse, men sattes antagligen av förfäder i samband med Vår Fru (Jungfru Maria).[1] Våfflor är än idag i en stor del av Sveriges hushåll en vanlig rätt på Våffeldagen, det vill säga Jungfru Marie bebådelsedag som firas den 25 mars.

I medel- och nutida Europa återfinns ett antal olika varianter: wafre, wafer, wâfel, waufre, gaufre, goffre, gauffre, wafe, waffel, wåfe, wāfel, wafe, vaffel, och våffla.

I svenskan har ordet förekommit sedan 1664. Engelskans ”waffle” återfinns 1725 och är ärvt av holländskans ”wafel” som i sin tur härstammar från det medeltida wafele som är belagt mot slutet av 1200-talet. Innan dess återfinns franskans ”walfre” 1185 som även det härstammar från det frankiska ordet “wafla” vilket är ett germanskt ord betydande bikaka eller tårta beroende på sammanhang.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an