Foto Bodil Hansson

Historien om en bortglömd väg

När man åker längs väg 321 från Hallen och söderut mot Svenstavik så kan man emellanåt drabbas av smått melankoliska tankar och historiens vingslag. Det är ju så vackert och här har människor bott sedan urminnes tider!

Vägen har under perioder gjorts om på sina ställen och fått andra mer praktiska dragningar, men med det praktiska hamnar också många små vägsnuttar i skymundan och faller i glömska hos gemene man.
En riktigt gammal väg, som numer bitvis är mer som en upptrampad stig än en väg, är “gammalvägen” mellan Kövra och Hallom. En del av en ursprunglig 321:a kan man tänka.
Den som inte vet om den här vägen kommer knappast att upptäcka den, då man måste svänga av från den nuvarande byvägen i Kövra rakt igenom en gårdsplan. Så där som det var förr på de gamla vägarnas tid.

Vägen går naturskönt längs sjön, kantad av skog och åkrar, och den var nog så trafikerad under sina glansdagar. Längs vägen fanns då både byns mataffär och ett mejeri och på gamla foton kan man se en tät trafik av både människor till fots och med häst och vagn.

Bildtext frontbilden:Idag kör en och annan bil till de sommarstugor som byggdes i det här området på 1960-talet. I övrigt är det ett populärt promenadstråk för byborna i Hallom och Kövra, en och annan häst dyker också upp. Något folkvimmel är det inte längre fråga om, men det är makalöst vackert
Foto Bodil Hansson

Text & foto Bodil Hansson


En bild av min farfar och farmor på väg längs den gamla vägen på väg mot Hallom. Tänk att steget till häst och vagn inte är längre än så trots att jag “bara” är 45 år.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an