Foto lyckasmedbakning .nu

Gott i sommar

Sommaren triggar redaktören att sticka emellan i 321ans nyhetsflöde med en läckerhet i vår tidiga vår-sommar! Rabarber!! Lite omväxling i vårt nyhetsflöde av gruvbrytning och bokrecensioner och övriga nyheter.

Rabarbern har kommit upp!! Den går det att göra allt möjligt gott av, kräm, smält rabarber med glass och paj. Receptet nedan är från årets ICA Buffé nr 5!

PORTIONER: ca 10 bitar

Pajdeg 400 g siktat dinkel- eller vetemjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)

160 g mixat rörsocker alt florsocker (160 g motsvarar ca 2 1/2 dl)

1 tsk flingsalt, 240 g rumsvarmt smör, 4 äggulor (4 gulor motsvarar ca 80 g)

Mandelfyllning

1 msk finrivet citronskal, 2 tsk strö- eller rörsocker, 110 g mandelmjöl (110 g motsvarar ca 2 dl)

100 g mixat rörsocker alt florsocker (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl), 100 g rumsvarmt smör

1 tsk malen kardemumma, 2 små ägg (2 små ägg motsvarar ca 100 g)

Kardemummasocker

2 msk strö- eller rörsocker

2 tsk grovmalen kardemumma

Rabarber- och mandelpaj
Gör så här:

Pajdeg: Lägg alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke. Tärna smöret och lägg det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och knåda ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och täck med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 4 timmar.

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut degen till en rundel som passar en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10 bitar). Lägg degen över formen och tryck försiktigt ut den i formen längs kanterna. Skär bort överflödig deg med kniv. Låt stå i kylen minst 1 timme.

Mandelfyllning: Mosa ihop citronskal och 2 tsk strösocker (för 10 bitar) med en gaffel. Mixa rörsocker till ett fint pulver i en matberedare. Vispa sedan ihop citronsockerblandningen med mandelmjöl, mixat rårörsocker eller florsocker, smör och kardemumma med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa till en slät kräm.

Lägg krämen i en spritspåse och spritsa ut den i formen eller bred ut den.

Skär rabarbern i ca 4 cm långa stavar. Lägg rabarberstavarna i valfritt mönster ovanpå krämen (tryck inte ner dem!).

Kardemummasocker: Blanda socker och kardemumma och strö över pajen.

Grädda pajen i ugnen tills krämen har en gyllenbrun färg, 25–30 minuter. Ta ut och låt svalna före servering.
Den här rabarber- och mandelpajen har allt: syran från rabarbern, rostade toner av mandel,
 det intensiva djupet i kardemumman och så smaken av citronskal som skymtar i bakgrunden. Helt enkelt en perfekt paj för sommarens alla kaffestunder eller som efterrätt.

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Tillrättaläggande!!

    Igår, söndagen den 13 januari, publicerades av misstag en artikel här på Hallenbygdens webbtidning 321an.se med rubriken ”Fiskodling i Kall en stor miljörisk.”  En artikel, som vi efter granskning i […]

  • Dragning av Hallen-Oviken Lions Kalenderlotteri 2019

  • Dagens heta tips!

    Påminnelse om julgransplundringen på Månsåsens bygdegård i morgon söndag den 13 januari mellan klockan ett och tre. Musik av Ovikens spelmanslag. Kaffe med dopp. Lotterier. Dans runt granen med Anna […]

  • Nostalgi och tack för mig

    Hej alla läsare av webbtidningen www.321an.se  . Ändringar på gång! Undertecknad har nu sagt upp sig till den sista februari. Vem eller vilka som tar över efter mig är i […]

  • PRO Hallen firade in Julen med Jullunch och underhållning.

    PRO Hallen har haft sin sedvanliga jullunch på Bjurgården. Under tiden underhöll ”Olle Hemmingssons Trio” som består av Olle, Valter och Curt-Göran. 35 personer välkomnades med glögg och pepparkaka, och sedan […]

  • Vädret skiftar

    Vädret skiftar naturligtvis mellan olika år. Nyligen berättade P4 Radio Jämtland att danska meteorologer i sin långtidsprognos spådde följande: det är kallt ibland och däremellan kan det bli varmt och […]

  • Nyårskonsert i Ovikens gamla kyrka

    Ovikens kammarorkester och Oviken-Hackås kyrkokör med sina respektive ledare Bengt-Eric Norlén och Anders Nilsson visade upp ett gediget musikaliskt kunnande inför en fullsatt kyrka! Det väl genomtänkta programmet presenterades av […]

  • Gott Nytt 2019

    Gott Nytt År 2019! 321ans redaktion vill önska sina läsare en riktigt GOTT NYTT ÅR! Läser du detta så vet du att vår webbtidning www.321an.se finns kvar. 321an – Magasinet […]