
Gott i sommar
Sommaren triggar redaktören att sticka emellan i 321ans nyhetsflöde med en läckerhet i vår tidiga vår-sommar! Rabarber!! Lite omväxling i vårt nyhetsflöde av gruvbrytning och bokrecensioner och övriga nyheter.
Rabarbern har kommit upp!! Den går det att göra allt möjligt gott av, kräm, smält rabarber med glass och paj. Receptet nedan är från årets ICA Buffé nr 5!
PORTIONER: ca 10 bitar
Pajdeg 400 g siktat dinkel- eller vetemjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)
160 g mixat rörsocker alt florsocker (160 g motsvarar ca 2 1/2 dl)
1 tsk flingsalt, 240 g rumsvarmt smör, 4 äggulor (4 gulor motsvarar ca 80 g)
Mandelfyllning
1 msk finrivet citronskal, 2 tsk strö- eller rörsocker, 110 g mandelmjöl (110 g motsvarar ca 2 dl)
100 g mixat rörsocker alt florsocker (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl), 100 g rumsvarmt smör
1 tsk malen kardemumma, 2 små ägg (2 små ägg motsvarar ca 100 g)
Kardemummasocker
2 msk strö- eller rörsocker
2 tsk grovmalen kardemumma
Rabarber- och mandelpaj
Gör så här:
Pajdeg: Lägg alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke. Tärna smöret och lägg det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och knåda ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och täck med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 200°C.
Kavla ut degen till en rundel som passar en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10 bitar). Lägg degen över formen och tryck försiktigt ut den i formen längs kanterna. Skär bort överflödig deg med kniv. Låt stå i kylen minst 1 timme.
Mandelfyllning: Mosa ihop citronskal och 2 tsk strösocker (för 10 bitar) med en gaffel. Mixa rörsocker till ett fint pulver i en matberedare. Vispa sedan ihop citronsockerblandningen med mandelmjöl, mixat rårörsocker eller florsocker, smör och kardemumma med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa till en slät kräm.
Lägg krämen i en spritspåse och spritsa ut den i formen eller bred ut den.
Skär rabarbern i ca 4 cm långa stavar. Lägg rabarberstavarna i valfritt mönster ovanpå krämen (tryck inte ner dem!).
Kardemummasocker: Blanda socker och kardemumma och strö över pajen.
Grädda pajen i ugnen tills krämen har en gyllenbrun färg, 25–30 minuter. Ta ut och låt svalna före servering.
Den här rabarber- och mandelpajen har allt: syran från rabarbern, rostade toner av mandel,
det intensiva djupet i kardemumman och så smaken av citronskal som skymtar i bakgrunden. Helt enkelt en perfekt paj för sommarens alla kaffestunder eller som efterrätt.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?