30 år av tystnad – Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme

Att visa civilkurage är inte riskfritt. Edward Snowden som avslöjade hur USA övervakar oss alla och trodde att han gjorde oss en tjänst, sitter för evigt fast hos Putin. Inget annat land vågar ta emot honom och i sitt hemland riskerar han döden. Ingvar Bratt berättade om Bofors smuggelaffärer, blev kallad förädare och spottad på. Han och familjen fick lida mycket och blev tvungna att flytta från Karlskoga.

Mindre känd är Anna Hage som 1986 då Palme mördades, var 17 år och rusade fram för att ge honom första hjälpen. Hon lyckades ju inte rädda hans liv och nu träder hon fram och berättar vilket pris hon fått betala för sitt ingripande. Bokens titel är ”30 år av tystnad. Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme.”  Det hon gjorde var värt beundran men som rättsväsendet behandlade henne har hon mer känt sig som en brottsling och styrd, som en bricka i ett spel. Vid tillfället var Anna i utbildning till undersköterska och kände att hon snabbt skulle kunna ge första hjälpen. Antagligen är det också ett personlighetsdrag, vilka som handlar spontant utan tanke på risker. I sin bok återkommer hon ofta till att hon var ett barn, vilket ingen, varken polis eller mediafolk, brydde sig om att ta hänsyn till. Samma sak drabbade de mycket små pojkarna Christian och Robin i förhören om Kevins död. Sent omsider har de blivit rentvådda och det misstänkta mordet avskrevs som en olycka. Fallet Kevin inträffade ungefär 10 år efter Palmemordet men rättsväsendet fungerade likadant. Alltså hade man ingenting lärt. Därför är Anna Hages bok ett viktigt vittnesmål som möjligen kan hindra att inblandades liv blir förstörda i framtiden.

Den KBT- terapeut som Anna till slut kände var rätt, säger vid flera tillfällen ”det var tidsandan, man förstod inte bättre..” och sådana ursäktande saker. Den tidsandan har hållit i sig kan man tycka.

Läsaren får en bild av situationen den kvällen och vad som hände Anna. Hon är iskall, illamående och har fullt med blod på händer och kläder när hon går fram till en polisbil och ber att få ett papper för att torka sig. Blir avvisad av en kvinnlig polis och får en därefter en serviett av av en annan. Pressfolk tränger sig fram ”här har vi henne!” och vill ta bilder. Ett scoop, kamerorna blixtrar. Lång väntan hos polisen som hon uppfattar som avvisande som om flickorna var snattare. Blodlukten, illamåendet är påtagligt. Förhöret avslutas vid ettiden på natten och består av detaljerade frågor om riktning, avstånd och polisen antecknar bara svaren på frågorna, ingenting då Anna försöker ge en egen berättelse. Det ska visa sig att allt hon senare säger vid rättegångarna jämförs med de svaren. Hon känner sig då ifrågasatt och förminskad. Anna Hage var det första vittnet på plats om man undantar Lisbet Palme och Anna återkommer ofta till hur olika de båda blev behandlade av poliser och media.

Trettio år efteråt, särskilt vid årsdagar, tidningsrubriker och TV-program, har Anna återupplevt traumat med illamående, frossa och svimningskänslor. Först nu efter genomgången terapi och processen med boken kan hon möta omvärlden och tala öppet om hur detta påverkat hennes liv. Det finns mycket att lära och reflektera över, inte bara för polis och media utan också allmänheten. Skulle hon göra om samma sak? Anna Hage svarar nej på den frågan.

Anna Hage         30 år av tystnad. Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme.

Forum

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sagolik pepparkakskyrka

  På terapin uppe på Bjurgården lottades det i år ut en sagolik pepparkakskyrka gjord av Annmarie Eriksson. Lägg märke till alla detaljer. God Jul!

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]