Kerstin, Elisbeth och Björn såg till att många, ca 78, fick fira gudstjänst på ångaren Östersund.

Så lyfte Västra Storsjöbygdens församling kulturen

Söndagen den 2 juli anordnades för första gången en gudstjänst på ångaren Östersund. Församlingsbor och andra bjöds på en tur på Storsjön. Inte nog med det, kyrkkaffe ingick också i den ca tre timmar långa turen i det härliga vädret, kav lugnt och växlande molnighet.

Alla hälsades välkommen av kyrkoherde Kerstin Strömberg som också berättade om planen för ångbåtsresan. Hon presenterade också gudstjänstofficianten Björn Westerlund och spelgruppen Patina som tillsammans med kantor Elisabeth Nygårdh Lundhag stöttade Björn med spel.

Platina består av idel kända folkmusikanter som trakterar fiol, flöjter och cittra. I gruppen är Richard Näslin, Gunnar Stenmarck, Eva Persson-Huck, Elisabeth Grönlund, André Huck och Astrid Pullar. Patina består av tre äkta par som genom många års vänskap med, ofta med gemensamma middagar byggt upp en repertoar av ett par hundra låtar. I höst ska de skivdebutera med hjälp av Näslins son som producent. I skrivande stund är Patina i Bingsjö och uppträder.

På utvägen fick vi resenärer höra berättelsen om hur det gick till när kulturgärningen att rädda ångbåten Östersund tog sin början 1982. Suverän berättare var Örjan Bergqvist, som tog sig an detta gigantiska projekt. Till sin hjälp hade han förstås ett antal personer som har varit delaktiga under resans gång. Resultatet kan var och en se vid ett besök i Södra Arvesund.

Väl ute på Storsjöflaket tog gudstjänsten vid under ledning av Björn Westerlund som är under prästutbildning och kom till oss och praktiserade.

Spelgruppen Platina lyfte kulturen till oanade höjder!

Spelgruppen Patina lyfte kulturen till oanade höjder!

 

Örjan Bergqvist berättade historien om ångaren Östersund

Örjan Bergqvist berättade historien om ångaren Östersund

 

Publik

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Så lyfte Västra Storsjöbygdens församling kulturen

  1. Tack ångaren Östersund för en härlig tur! 🙂

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se