Samorfjöset – Berättelser och betraktelser längs mjölkvägen till Lycka och karamellan

”Det allra bästa och märkvärdigaste är att allt berättas på modersmålet, jämtskan”

 Fäbodlivet har sin historia, sin musik och sitt speciella skimmer. Som barn på 40-talet minns jag buföringa till Oviksfjällen, ljudet av skällor och en lång rad fjällkor på väg mot färjan vid Sannsundet som en efterlängtad sensation. Om livet och arbetet på fäboden fick jag höra av pappa som tillbringade sommaren 1901 på Valskaftet med sin mamma, då han var sex år och upplevde märkliga ting där uppe. Min uppfattning om fäbodlivet fick jag i andra hand. Sommarfjöstiden däremot har jag egen erfarenhet av men vem har hört talas om den tills nu? Inte heller jag har tänkt på den förrän Linda Forss fångade dess väsen i ” Berättelser och betraktelser längs mjölkvägen till Lycka och karamellan”.

Det var på den tiden då småbruken var vanliga i Jämtland och i trakten runt Åreskutan stod några sommarlagårdar på rad. Det var före liftarnas tid. Anna, Linda Forss mormor, har mycket inom sig som hon vill förmedla men känner sin begränsning. Det är barnbarnet, som enligt Anna är ”hemsk å få-te” hon förtröstar på. Det gjorde hon rätt i. Linda Forss har tagit vara på arvet, materialet om sommarfjöstia på ett enastående känsligt och konstnärligt sätt. För att komplettera mormors berättelse stack hon ner handen i en större minneskompost och fiskade upp ett stoff som hon omskapade till en bok och dvd. Några informanter är män men sammantaget är det en kvinnohistoria. I bild ser vi en stadig kvinna med raska steg på en väg, mjölkvägen. Det kan vara Linda själv men samtidigt en arketyp, småbrukarhustrun som gjorde ett hästjobb för överlevnad och dessutom hade huvudansvar för barn och hushåll. Ingen tänkte på att något var svårt eller att mjölkvägen var för lång. ”De va som de va.” I undertexten finns kvinnans underordning, som också kunde ge lust till att överlista mannen. När mormor flyttade till morfar fick hon en ko i arv. Resten skulle pojkarna ha. När hon gav bort något, var det mannen som fick tacken. Samtidigt fanns en stark självmedvetenhet. Man visste sitt värde och barnen räknades tidigt som en arbetskraft. Sommarfjöstiden innebar lättnad och glädje för folk och fä men annat skulle hinnas med istället. Lagårn hemma på gården skuras och kalkas, trots allt var sommarfjöstiden ett idylliskt avbrott att se fram emot. Tid för sång och samtal i en kvinnogemenskap som understöddes av sommarfjösen på rad.

Det allra bästa och märkvärdigaste är att allt berättas på modersmålet, jämtskan. Här den variant som talas i Västjämtland med många nästan bortglömda och träffande uttryck. Linda Forss talar dialekten genuint och med stor inlevelse. Håkan Roos står för språkstöd och stavning, Anders Kronlunds musik är ett samarbete mellan honom och Linda Forss. Svart-vita foton på Anna, korna, ån, fjösen, barnen och vägen är tagna omkring 1939. Verket, bok och dvd, är resultatet av en forskande process i vår närhistoria. En sann kulturgärning.

Britt recenserar:
Samorfjöset 
Berättelser och betraktelser längs mjölkvägen till Lycka och karamellan.
Insamlade, uttolkade, kringtänkta och vidareförda av Linda Forss
Bok och dvd.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Samorfjöset – Berättelser och betraktelser längs mjölkvägen till Lycka och karamellan

  1. För säkerhets skull: Samorfjöset betyder Sommarfjöset.
    Vill inte att någon ska missa denna recension av en sann kulturgärning!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an