Från Frankrike kom Birgitta Boulay med familj

Ifvarsgårdens sommarcafé i Hallen

På ifvarsgården fick vi (jag och fotografen Omar Mohamed Warsame) träffa många intressanta personer såsom Birgitta Boulay som härstammar från Önsta gård på Norderön. Birgitta flyttade till Alsace för ca 40 år sedan.

/ Alsace är en region som ligger i Frankrike vid gränsen mot Tyskland mellan Schweiz och Luxemburg. /

Med till Ifvarsgården var delar av Birgittas familj, såsom dottern Johann Pangrazzi och hennes make Jérome och barnen Eliot och Annabelle. Till personalen hade de uttalat att så goda smörgåsar (stutar) och våfflor hade de inte smakat på något café de besökt på sin resa genom Sverige.

Erik Arthur Egervärn, känd historiker, före detta lärare och riksdagsman, och café-kännare lät sig väl smaka på kaffe och stut. Särskilt Getost-stuten fick beröm av Egervärn. Han växlade också några ord med Birgitta Boulay från Alsace. Påpekade också att andra kännare hävdar att i detta område så föddes först tanken om ett enat Europa, sedermera nuvarande EU.

Eftersom det var många besökare på Ifvarsgården lyckades vi fånga många på bild. Vid bordet bredvid fransmännen satt idel kända lokalt förankrade personer. Agnes Jacobsson, Ingegerd Pettersson, Greta Karl-Annersa, Ami Blomström, Åsa Mellberg och Kerstin Lundholm. Mannen med ryggen mot kameran vet jag inte namnet på.

Vid beställningsdisken hittade vi familjen Persson. Väl utomhus fick vi ta upp kameran igen för att föreviga Karin Persson, skolsköterskan Lotta Johansson, Christin Edholm och Gunilla Nilsson.

Sedan styrde vi stegen mot det populära loppis som Yvonne Mellberg jobbar helt ideellt med. Allt som säjs där är ren vinst och tillfaller oavkortat Hallens hembygdsförening.

-I fjol sålde vi många böcker och i år har vi sålt ännu fler, berättar Yvonne. Ja det är bra priser, tio kronor styck! Jag och brorsan har köpt in boklådor och säljer de fina böckerna vidare här på loppis.
Många turister söker sig hit, både svenska och från andra länder. Amerikanare kom hit och de är intresserade av allt samiskt. Men hur skulle detta fungera utan de som skänker saker? Anita Bergqvist är en mycket bra ”skänkare”. Dessutom är det viktigt att ha det ordningsamt, rent och snyggt,
berättar Yvonne som nu är inne på sitt elfte år på Ifvarsgårdens loppis!

I bagarstugan jobbar Maud och Marie Jacobsson. De har jobbat tillsammans i ca fem år. Varje sommar och försett caféet med bröd och dessutom sålt sitt goda tunnbröd till alla som vill köpa och ta hem. Båda är styrelseledamöter i Hallens hembygdsförening och Maud är dessutom ordförande.

– Detta att baka så att alla får det som önskas är ibland svårt säger Marie. Vi bakar i förväg så att vi har mycket bröd och ibland så är vi rädda att det ska bli kvar, men så smäller det till, kommer mycket folk och allt tar slut på nolltid.

Till öppettiderna på sommarcafét finns det en plan vilka som ska jobba. Man jobbar i olika lag. Dagens arbetslag bestod av Eva Atleström, Lena Nilsson och Elisabet Livendahl.
Vi trivs och jobbar bra ihop, berättar Elisabet som också är kassör i Hallens hembygdsförening.
En sån här dag med minst 50 besökare måste man vara nöjd med, särskilt om man är kassör!!

Foto Omar Mohamed Warsame och Kent Livendahl

 

Dagens arbetslag

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne Mellberg

 

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an