Hur bli stor ledare – kvinna eller man?

Vad är det egentligen som funkar när man aspirerar på att bli en stor ledare, president eller statsminister? Den amerikanska författaren, journalisten och feministen Susan Faludi var nyligen i Sverige och blev intervjuad i alla media.

”Det känns som om vi är på väg in i mörkret” var en rubrik och en del av budskapet. Jag lade särskilt märke till vad hon sa om kvinnligt och manligt ledarskap. ”När män ställer upp i presidentval framställer de sig som trygga familjefäder som kan beskydda oss. För starka kvinnor finns ingen sådan bild att utgå ifrån.” Kvinnor med ledarambitioner blir oftast nedgjorda och hamnar i facket ”häxa”. Så menar Susan Faludi. Hon tänker väl närmast på Hillary Clinton som det gick dåligt för.

Bland män som satsat på att utstråla trygghet och en statsmannamässig framtoning finns på hemmaplan Fredrik Reinfeldt naturligtvis och efter honom Stefan Löfven och Anders Ygeman.

Bland kvinnorna finns i närområdet Norges statsminister Erna Solberg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Något gemensamt? Ja, de utstrålar båda lugn och trygghet. Lita på oss, vi fixar det här. Säkerhet kombinerat med humor. Så ser deras framgångsrecept ut. Theresa May försöker ha koll i en svår situation. En rad kvinnor som inte kommit till toppen, kanske därför att de saknar något viktigt är Mona Sahlin (S) (opålitlig) Elisabeth Svantesson (M) (pratar för fort och högt), Anna Kinberg Batra (M) (har kanske humor men visar det inte), Annie Lööf © (ironisk och arrogant) Ebba Busch Thor (KD) (inger inte förtroende, inte ens för de egna väljarna) Lena Baastad (S) (samma som Busch Thor).

Finns någon kvar. Ja, kanske Margot Wallström skulle platsa på högsta posten men hon vill inte. Men nu ger jag ett hett tips. Anna Ekström (S), den nuvarande gymnasie- och kunskapsministern är rätt tjej. Om man nu ska gå efter vad som funkar för män. Hon är tydlig, säker, utstrålar trygghet och har humor. Har också kommit tvåa i På spåret tillsammans med Göran Hägglund. Jag väljer henne som nästa statsminister.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

3 kommentarer till Hur bli stor ledare – kvinna eller man?

 1. Jag hade hellre sett att Kent illustrerat med en bild på Anna Ekström.

 2. Förlåt Britt, jag missförstod dig men har rättat till det nu. Anna Ekström ligger som frontbild nu

 3. Tack det var snällt att du ändrade Kent.
  När jag ser på Anna Ekström tänker jag på ordet ”rejäl”. Om skolan sa hon samma sak när hon var Generaldirektör för skolverket som hon säger nu som minister.
  Jag gillar henne. Hoppas hon läser 321an.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an