Arvid Åsén med farmor Margareta Åsén Jacobsson gillade “vattenleken”.

Full fart i Södra Arvesund

I det vackra väder sökte sig många till Södra Arvesund, ni vet där ångaren Östersund har sin hemmahamn. Lördagen den 15 juli ordnades där en teknik- och nostalgidag för allmänheten.

Något av en tradition i juli månad. För en hundring i inträde erbjöds man att vandra runt på detta storartade hamnområde och bli nostalgisk. I priset ingick även möjligheten att besöka museet. Vid museets insläpp jobbade Leif Lindholm och Gunnar Jansson. Gunnar berättade att redan efter någon timme hade det kommit ca 80 besökare till museet.

”Bakstran” Kerstin Bergqvist och Lilian Olsson lärde barnen att baka sitt eget bröd över öppen eld. En annan populär verksamhet för barnen är områdets ”vattenlek”. Bland många andra barn lekte Arvid Åsén övervakad av farmor Margareta Åsén Jacobsson. Säg det barn som inte älskar att leka med vatten. Men även museet lockar barn då det är snillrikt uppbyggt så att det även tilltalar de yngre.

För de äldre teknik- och racerbåtsintresserade kvinnor och män blev det under eftermiddagen riktiga tävlingar i olika klasser med snabbgående racerbåtar. För att få vara med måste de ha minst 30 år på nacken. En förening vid namn RBF/Classic Boat Racing ansvarade för detta arrangemang. De var med även i fjol men då bara som uppvisning. I år var det alltså riktiga tävlingar, berättade Gunilla Lindqvist som just då var i färd med att sköta om en av båtarna.

Nytt för i år var att Centerpartiet i Åre kommun var representerade på området. Mari Eriksson, Peter Jansson och Leif Svedin gled omkring bland de presumtiva väljarna.

-Vi vill bara synas och höra vad folk tycker och vill att vi politiker ska jobba för, berättade Peter.
Elisabet Livendahl ställde frågan om hur Centerpartiet ställer sig till kärnkraft som energikälla.
”Det var en bra fråga” svarade Leif Svedin. Sedan blev det en ganska lång och intressant diskussion kring energifrågorna. I vimlet syntes så småningom även fler centerpartister, Gunnar Hellström och E.A. Egervärn.

Inte om, utan när man blev sugen fanns det möjlighet att köpa hamburgare bland stenkrossar och andra gamla maskiner eller handla annan mat på Hamncaféet. Även om köerna var långa smakade allt ljuvligt utomhus i det vackra vädret.

Och där gick starten!

 

 

Centerpartiet Åre, här representerat av Mari Eriksson, Peter Jansson och Leif Svedin

 

Gunilla Lindqvist tillhörde racerbåtgänget

 

Arne Månsson med dotter Monika kollade in baket

 

Gunnar Hellström kom från Aspås.

 

Leif Lindholm och Gunnar Jansson satt i insläppet till Arvemuseet

 

Karin Bergqvist och…

 

…Lilian Olsson lärde barnen att baka

 

Alldeles invid stenkrossen kunde man köpa hamburgare

 

Thyra och Anna-Carin sålde lotter

 

Många fikade utomhus i det vackra vädret

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

3 kommentarer till Full fart i Södra Arvesund

 1. Det är roligt att jobba med denna tidning när man får så bra respons som till denna artikel:
  Margaretha Bergqvist skrev: “Tack och lov för att 321an finns så att jag kan följa med vad som händer hemma när jag lever i “exil” i Umeå,det är helt ovärderligt” MVH Margaretha (fd Karlsson på Mården, Mårdsund) Bergqvist.

  Sedan skrev Elisabet Livendahl: “Bra reportage!”

 2. Åsså var ångslupen Olga Petra, med tillfällig hemmahamn Hallen, på besök. När hon inte hälsar på i Hallen är hemmahamnen Bydalen.

 3. Denna dag är ett måste för mig!
  Nr 1: Örjan Bergqvists verk från Ångaren till denna total-upplevelse!!!!! Ett av Jämtlands största turistmål.
  Nr 2: Rent egoistiskt, ett lättsamt sätt att träffa gamla bekanta.
  Nr 3: Min heimbygd: Pappa är född på Mon och farmor och farmorsmor och farmorsmorfar och farmorsmorfarsfar och farmorsmorfarsfarfar ochfarmorsmorfarsfarfarsfar. Jag har kvar en tomt, men tänk om någon barn familj fick ta över och bosätta sig på Mon!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]

 • Julmarknad i Hallen 2019

  Idag den 1a december var det julmarknad i Hallen. Det bjöds på både korv, kolbulle och stut runt över byn. Knallar stod och sålde sina hantverk och det fanns ett […]